De Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) kunnen een belangrijke rol spelen om vrouwelijk ondernemerschap te versnellen. Wat doen zij om vrouwelijke ondernemers betere kansen te bieden? Aan het woord zijn Dorien Lathouwers (ROM InWest) en Rob van Beek (ROM Utrecht Region) over de uitdagingen van vrouwelijk ondernemerschap en de oplossingen die Code-V en de ROM’s gezamenlijk ontwikkelen.
Dubbele standaarden
“Er zit een dubbele standaard in hoe vrouwelijke ondernemers worden benaderd,” vertelt Dorien. “Enerzijds willen vrouwen benadrukken dat ze vrouw zijn om zich te onderscheiden. Maar tegelijkertijd worden ze daarmee juist in een hokje geduwd, waardoor de kans op gelijke behandeling soms afneemt.” Rob vult aan: “Vrouwen wachten daarbij vaak langer met het aanvragen van financiering. Ze willen over het algemeen eerst verder zijn met hun bedrijf voordat ze de stap zetten, terwijl mannelijke ondernemers eerder risico’s durven nemen. Dat betekent dat sommige veelbelovende bedrijven simpelweg te laat bij financiers aankloppen. Sommige initiatieven falen daarom, terwijl ze het met de juiste financiering waarschijnlijk gehaald hadden. Dit is ongelooflijk zonde”.
Code-V: structurele verandering via samenwerking
Om deze barrières te doorbreken, zet Code-V in op drie pijlers: data, bewustwording en interventies. Ze verzamelen data over vrouwelijke ondernemers, zetten zich in voor beleidsbeïnvloeding en ontwikkelen interventies om meer vrouwen naar financiering te begeleiden. De ROM’s spelen hierin een hybride rol tussen publieke en private partijen. Dorien Lathouwers geeft aan dat ROM InWest het voortouw heeft genomen namens bijna alle ROM’s als collectieve publieke financieringspartij bij de oprichting van Code-V. “We willen actief bijdragen om het verschil in financiering van vrouwelijke ondernemers te verkleinen. Dat doen we zelf met onze eigen investeringscollega’s maar ook vanuit het bestuur van Code-V”, zegt Dorien.
De financieringskloof: waar gaat het mis?
Vrouwen zijn goed vertegenwoordigd in het Nederlandse ondernemerschap: ongeveer 38% van alle ondernemers is vrouw. Maar als het op financiering aankomt, loopt deze groep structureel achter. Volgens onderzoek van Code-V, een publiek-privaat initiatief dat de financieringskloof voor vrouwen wil verkleinen, ervaren vrouwelijke ondernemers drie belangrijke barrières:
- Vooroordelen in het financieringsproces: Vrouwen krijgen bij pitchsessies vaker vragen over risico’s en bewijsvoering, terwijl mannen juist worden bevraagd over groeipotentieel.
- Gebrek aan vrouwelijke investeerders: De financiële wereld wordt gedomineerd door mannelijke investeerders. Dit kan een drempel vormen voor vrouwelijke ondernemers om zich aan te melden, of problemen te melden.
- Onvoldoende toegang tot netwerken en mentorship: Vrouwen hebben minder toegang tot informele zakelijke netwerken en missen een sterk ecosysteem dat hen begeleidt naar financiering.
Data en monitoring
Code-V werkt aan een landelijk dashboard waarin financieringsdata van vrouwelijke ondernemers wordt bijgehouden. Dit dashboard, dat in juni 2025 wordt gepubliceerd, moet structureel inzicht bieden in de mate waarin vrouwen financiering ontvangen. “Bij ROM Utrecht Region hebben we al een eerste data-analyse gedaan,” zegt Rob. “Onze business-intelligence-afdeling verzamelt nu landelijke startup-data, zodat we beter kunnen sturen op beleid.”
Evenementen en netwerken om vrouwelijk ondernemerschap te versnellen
Een van deze initiatieven die ROM Inwest genomen heeft is de Groeitafel, gestart door Borski Fund en LIOF (ROM uit Limburg) en inmiddels uitgebreid naar meerdere ROM’s Hier worden vrouwelijke ondernemers samengebracht met investeerders en experts om ervaringen uit te wisselen en kennis op te doen. “Deze sessies laten zien hoe groot de behoefte is aan een veilige omgeving waar alle vragen gesteld kunnen worden,” zegt Dorien. “Het mooie is dat er direct connecties worden gelegd met investeerders.” Daarnaast streven de ROM’s naar een betere vertegenwoordiging van vrouwen in startup- en tech-evenementen. ROM Utrecht Region heeft als doel dat 50% van de sprekers vrouw is, al blijkt dit in sommige sectoren een uitdaging. “Bij technische clusters zoals Earth Valley halen we nu 23%,” zegt Rob. “Het doel is om dat percentage stapsgewijs te verhogen, want een diverse line-up zorgt voor meer balans en betere gesprekken. Het begint met meten, anders weet je niets.”
Onderzoek en bewustwording
Een van de meest opvallende onderzoeksresultaten van Code-V is het effect van onbewuste vooroordelen. Bij een experiment presenteerden mannen en vrouwen exact dezelfde pitch aan investeerders. De uitkomst? Vrouwen werden kritischer bevraagd op risico’s, terwijl mannen juist vragen kregen over groeikansen. “Dit is geen bewuste discriminatie,” zegt Rob. “Het is een diepgewortelde bias die we alleen kunnen aanpakken door bewustwording en training binnen én buiten de financiële sector.” Om die reden start ROM Utrecht Region in 2025 een breed studentenonderzoek naar vrouwelijke ondernemers op het Utrecht Science Park. “We willen niet alleen kijken naar de huidige ondernemers, maar juist naar de toekomstige generatie. Welke barrières ervaren zij? En wat kunnen we daar nú al aan doen?”
De impact van Code-V
“Het doel is dat Nederland in 2034 wereldwijd erkend wordt als toonaangevend voorbeeld in vrouwelijk ondernemerschap,” zegt Dorien. “Code-V heeft nu al meer dan 100 ondertekenaars, van banken tot investeerders en overheidsinstellingen. Hier willen we de komende jaren op voortborduren.” Rob: “Het allerbelangrijkste is dat je niet alleen een mening hebt, maar ook actie onderneemt. Er zit veel meer potentie in vrouwelijk ondernemerschap. Dit is een gemiste kans voor de ondernemers zelf, maar ook voor de Nederlandse economie. Naar schatting kan die met €139 miljard groeien als deze ongelijkheid wordt aangepakt. Wij als ROM’s kunnen hierin echt het verschil maken.”
Tips om vrouwelijke ondernemers te financieren
Welke tips hebben Dorien en Rob voor andere financierende partijen die nog geen actieve rol spelen voor vrouwelijke ondernemers?
- Zorg voor vrouwelijke investeerders in je team. Dit vergroot de toegankelijkheid voor vrouwelijke ondernemers.
- Organiseer netwerkevenementen zoals de Groeitafel. Dit helpt vrouwelijke ondernemers aan de juiste contacten en mentorship.
- Verhoog de zichtbaarheid van vrouwelijke ondernemers. Betrek hen actief bij panels en evenementen.
- Meet je eigen impact. Verzamel bijvoorbeeld data over financiering en betrokkenheid van vrouwelijke ondernemers om gericht te sturen op verbetering.
- Werk samen als andere ROM’s en financiers met Code-V. Deel je best practices en leer van succesvolle initiatieven!