Partners

Samen maken we meer verschil!

Innovatieve ondernemers helpen bij de groei van hun bedrijf om meer maatschappelijke impact in Noord-Holland te kunnen maken, is gelukkig niet alleen ónze missie. Er zijn nog veel meer partijen in onze regio die innovatie aanjagen met het oog op een duurzamere en eerlijke economie. Denk aan kennisinstellingen zoals hogescholen en universiteiten, de Provincie en gemeenten, ‘groene’ investeringsmaatschappijen en bepaalde netwerken. Door zoveel mogelijk op te trekken als partners, maken we samen nóg meer verschil. 

Van briljant idee tot ‘marktklare’ innovatie

Een eerste idee kan nog zo briljant zijn, het is vaak nog een flinke reis om tot een innovatie te komen waar de markt naar vraagt en de maatschappij écht wat aan heeft. Kennis en onderzoek zijn cruciaal voor de uitwerking van zo’n idee, professionele begeleiding helpt om als bedrijf gezond te groeien en financiering is vaak domweg onmisbaar om de ‘marktklare’ innovatie op grote schaal te kunnen gaan produceren. Bij ROM InWest helpen we ondernemers bij elk onderdeel van deze reis – alles met als doel om van hun eerste briljante idee tot maatschappelijke impact te komen.

Aanjagen van innovatie

Dankzij de vele hogescholen, universiteiten en andere kennisinstellingen is Noord-Holland een relatief ‘slimme’ regio – en daarmee een perfecte voedingsbodem voor innovatieve ondernemers. 

Samen met onze partners houden we al die kennisontwikkeling gaande en zorgen we ervoor dat impact-ondernemers eenvoudig bij kennis kunnen die relevant voor hen is, bijvoorbeeld door het oprichten van ondernemershubs. Zo jagen we innovatief ondernemerschap vanaf de basis aan.

Business development

Hoe kom je van jouw prachtige innovatie tot een kant-en-klare, welkome oplossing voor de doelgroep zodat het op grote schaal gaat verkopen? Samen met onze partners begeleiden wij ondernemers bij de ontwikkeling van hun innovatie tot een ‘marktklaar’ product waar investeerders in geloven. Zo zorgen we dat innovaties ook daadwerkelijk financieel én maatschappelijk rendement
opleveren. 


Financiering

Vrijwel geen innovatieve startup, scale-up en mkb-ondernemer ontkomt aan de welbekende ‘valley of death’: het moment waarop externe financiering cruciaal is om te kunnen gaan opschalen. De vraag is dan: hoe overtuig je investeerders van jouw idee? Wij investeren zelf in innovatieve bedrijven en helpen we bij het vinden van extra financiering. Zo zorgen we dat belangrijke innovaties zoveel mogelijk impact maken, liefst tot ver buiten onze eigen regio. 

Onze
partners

Kijk hieronder voor een overzicht van de verschillende partners waarmee we samenwerken, waarom we dat doen én hoe. 

HvA

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) is een onderwijsinstelling voor hoger onderwijs (hbo), gevestigd in Amsterdam. Naast het aanbod van regulier hoger onderwijs heeft de HvA ook een brede lectorenkring, die praktijkgericht onderzoek uitvoert voor het onderwijs en in samenwerking met maatschappelijke organisaties en bedrijven in de regio. In dat kader werkt ROM InWest regelmatig samen met de HvA aan innovatieve oplossingen van ondernemers voor de sector Life Sciences Health (LSH).

UvA

Net als de VU is de UvA een brede onderzoeks- en onderwijsuniversiteit in Amsterdam en één van de twee universiteiten in de hoofdstad. De UvA is van alle Nederlandse universiteiten het grootste in aantallen studenten en qua aanbod in opleidingen. In 2022 was de UvA de hoogst geplaatste Nederlandse universiteit op de QS World University Rankings (plaats 55). ROM InWest werkt regelmatig samen met de VU om innovatieve oplossingen van ondernemers voor de sector Life Sciences Health (LSH) in de praktijk te testen en ontwikkelen.

VU

De Vrije Universiteit (VU) is een brede onderzoeks- en onderwijsuniversiteit in Amsterdam en één van de twee universiteiten in de hoofdstad. De universiteit profileert zich expliciet als voorvechter van een duurzame, leefbare en eerlijke wereld – zowel via onderwijs als de eigen bedrijfsvoering. In 2023 werd de VU uitgeroepen tot meest duurzame universiteit van Nederland. ROM InWest werkt regelmatig samen met de VU om innovatieve oplossingen van ondernemers voor de zorg (binnen de sector Life Sciences Health) in de praktijk te testen en ontwikkelen.

Amsterdam UMC

Amsterdam UMC is de naam waaronder de twee academische ziekenhuizen van Amsterdam zich presenteren. Dit zijn dé ziekenhuizen waar vernieuwende geneeskunde en medische topwetenschap hand in hand gaan. ROM InWest werkt regelmatig met Amsterdam UMC samen om innovatieve oplossingen van Noord-Hollandse ondernemers voor de zorg (binnen de sector Life Sciences Health) in de praktijk te testen en ontwikkelen.

GO!NH

De GO!-NH Accelerator is een versnellingsprogramma voor mkb'ers en startups die willen bijdragen aan een schone, duurzame en gezonde wereld en waarvan het product of de dienst zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt. Naast het versnellingsprogramma voor startups, biedt GO!-NH het Growth programma aan voor bedrijven die al verder zijn en willen groeien, en het Scale programma voor scale-ups en grotere mkb-bedrijven die nieuwe markten aan willen boren. GO!-NH zorgt er ook voor dat je jouw innovatie kunt presenteren aan serieuze investeerders, partners, potentiële klanten en andere relevante partijen in de markt.

Amsterdam Trade & Innovate

Amsterdam Trade & Innovate ondersteunt bedrijven uit de Metropoolregio Amsterdam bij internationaliseren. Het bureau maakt deel uit van Economische Zaken Amsterdam en behoort tot een netwerk van overheidsorganisaties die groei bevorderen in de belangrijkste economische regio’s van Nederland. De focus van Amsterdam Trade & Innovate ligt op innovatieve oplossingen voor stedelijke en maatschappelijke uitdagingen.

Amsterdam In Business

Amsterdam InBusiness is de officiële buitenlandse investeringsmaatschappij van de Metropoolregio Amsterdam. Het bureau ondersteunt buitenlandse bedrijven met hun vestiging in en bedrijfsvoering in de hoofdstad én daarbuiten. Naast het opstellen van een overtuigende business case voor het opzetten van een kantoor in Amsterdam helpt Amsterdam InBusiness bij elke ontwikkelfase van het bedrijf – en dat allemaal kosteloos en zonder verborgen agenda.

Invest International

Invest International helpt ambitieuze overheden, investeerders én jou als innovatieve ondernemer met het financieren en ontwikkelen van oplossingen en projecten die bijdragen aan de SDG’s. Zo wil Invest International mondiale uitdagingen aanpakken, vooral in de vijf sectoren waar Nederland goed in is: Agri-Food, Energie, Gezondheidszorg, Duurzame productie en Water & Infra.

Invest NL

Invest NL is een privaat bedrijf gefinancierd met publieke middelen en met het Ministerie van Financiën als aandeelhouder. Met gerichte investeringen in vernieuwende bedrijven zet Invest NL zich in voor een duurzamer in innovatiever Nederland. De ruim 130 professionals op het gebied van financieringen en duurzaamheid en innovatie werken actief samen met andere financiers, kennisinstellingen en andere vakinhoudelijke experts om jou als innovatieve ondernemer te helpen impact te maken met je bedrijf.

Techleap

Techleap is een non-profitorganisatie, opgericht door het ministerie van EZK, die zich inzet voor een sterk ondernemersklimaat voor de Nederlandse tech-industrie. Door het ondersteunen van technologische startups en scale-ups met toegang tot kapitaal, markten, talent en technologische of wetenschappelijke kennis, wil Techleap jou als tech-ondernemer helpen door te groeien tot internationaal toonaangevende technologiebedrijven – alles met als doel om het aanzien en de concurrentiekracht van de Nederlandse kenniseconomie op niveau te houden.

ROM Nederland

ROM Nederland is de overkoepelende organisatie voor alle negen ROMs die Nederland rijk is, waaronder ROM InWest. De organisatie biedt alle ROMs ondersteuning en zorgt ervoor dat wij ons in voldoende samenhang inzetten voor ondersteuning aan regionale ondernemers zoals jij. Einddoel is om samen zo effectief mogelijk impact te maken op maatschappelijke thema’s zoals gezondheid, duurzaamheid, voeding en digitalisering.

RVO

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stimuleert ondernemers bij duurzaam, internationaal en vernieuwend ondernemen met het oog op duurzame welvaart, zowel nationaal als internationaal. Als innovatieve startup, scale-up en mkb-ondernemer kun je terecht bij RVO voor ondersteuning bij je onderneming en voor subsidies gericht op technologische oplossingen waarmee je duurzame impact maakt. Gezien onze overlappende missie werken we regelmatig met de dienst samen en verwijzen we naar subsidies van RVO.

Laat je
inspireren

12 juni 2024

Digitaal innoveren in de zorg: ondernemerslessen van Kepler Vision Technologies

Weinig sectoren zitten zózeer verlegen om digitale innovaties als de zorg. In de ouderenzorg zal het nu al nijpende personeelstekort...
6 juni 2024

Financiering vinden voor je startup: vier aandachtspunten én tips

Tips
Hoe briljant en innovatief een idee ook is, opschalen als startup lukt maar zelden zonder externe financiering. Wat moet écht...
4 juni 2024

Aantoonbaar een betere wereld ‘financieren’: hoe Qdrop impact investing meetbaar maakt

Claimen dat investeringen de wereld helpen is één, maar hoe bewijs je de échte impact van geld? Meer en meer...
21 mei 2024

Databeveiliging 2.0: hoe Chunk Works slimmer groeit met persoonlijke begeleiding van ROM InWest

‘Datagevoelige’ organisaties kijken met angst en beven naar de snelle opkomst van quantum computers, waarmee hacken kinderspel wordt. Het jonge...
15 mei 2024

Hoe Fabafull met plantaardige tussendoortjes de zorg bedient én de eiwittransitie ‘voedt’

ROM InWest ziet brood in Fabafull en helpt hen met innoveren. Want ze spelen in op de groeiende vraag naar...
7 mei 2024

Acceleratieprogramma Toekomstig Bouwen: voor startups die blijvend willen groeien

Slimme innovaties in de bouw en infra zijn van vitaal belang om Nederland leefbaar te houden. Maar ondernemen in deze...
23 april 2024

De kracht van impact: hoe je succesvol een onderneming opricht om de wereld beter te maken

Nadenken over hun maatschappelijke impact doen steeds meer Nederlandse ondernemingen. Opvallend is dat een groot aantal ondernemers een bedrijf opzet...
2 april 2024

Fondsbeheer van Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) komt naar ROM InWest

Vanaf 2 april brengt de provincie Noord-Holland het PDENH fondsbeheer onder bij ROM InWest. PDENH heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd...

Laat je
inspireren

12 maart 2024

Intensivering samenwerking Amsterdamse kennisinstellingen en ROM InWest voor meer ondernemerschap en innovatie in Life Science Health

De UvA, VU, Amsterdam UMC, HvA en ROM InWest ondertekenen vandaag een samenwerkingsovereenkomst.  De partijen intensiveren hun samenwerking voor meer...
5 maart 2024

Code-V in de praktijk: stappen naar meer vrouwelijk ondernemerschap

ROM InWest is een van de ondertekenaars van Code-V, het maatschappelijk initiatief van ruim 65 publieke en private partijen in...
12 december 2023

Code-V: samenwerken voor een beter vrouwelijk ondernemersklimaat

In het verlengde van Code-V stelt ROM InWest ook eigen doelen om het vrouwelijk ondernemersklimaat in de regio Noord-Holland te...
31 mei 2022

ROM InWest en Amsterdam Economic Board bundelen krachten

Samenwerking
Op 30 mei 2022 hebben de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij InWest en de Amsterdam Economic Board een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.
18 oktober 2021

ROM InWest tekent overeenkomst met partners in de regio

Samenwerking
ROM InWest zorgt voor verbinding. We leggen verbanden, maken connecties en faciliteren gesprekken in de regio. ROM InWest heeft als...

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, verhalen, relevante evenementen en meer.