Overproductie van spullen te lijf door toegang i.p.v. bezit

Overproductie van spullen leidt tot onnodige vervuiling
De productie van goederen zorgt voor ongeveer 70% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Die vervuiling is grotendeels onnodig, want veel spullen worden hooguit een paar keer per jaar gebruikt. En dat terwijl iemand anders deze wél had kunnen en willen gebruiken. Veel mensen vinden een circulaire economie en kleine footprint belangrijk, maar missen manieren om daar invulling aan te geven, zonder concessies te hoeven doen. 

Spullen huren mét of zonder lidmaatschap
BIYU (Bob Is Your Uncle) is een online platform waarop je eenmalig of met een lidmaatschap producten kunt huren die je vaak alleen voor bepaalde gelegenheden gebruikt. Denk aan een hogedrukspuit, geluidsbox of poffertjespan. Voor een vast bedrag per maand of een paar euro per uur krijg je toegang tot de volledige catalogus. De spullen zijn op te halen of BIYU brengt de spullen tegen vergoeding naar je toe en/of worden deze opgehaald na gebruik. Dat laatste onderscheidt BIYU van andere ‘spullenverhuurders’ zoals Gamma en Boels en neemt vooral bij het huren van grote apparaten een obstakel weg.

"Wij zien een circulaire toekomst voor ons, waarin je alleen iets bezit wanneer je het nodig hebt en waar niets verloren gaat.”
Martijn Tjho
Medeoprichter

Investering ROM InWest

Omdat goederen delen de beste manier is om de consumptie van gebruiksartikelen te verminderen zonder er veel voor op te geven, investeerde ROM InWest vanuit haar Transitiefonds in BIYU. Na de eerste hub in Amsterdam succesvol te hebben neergezet, zal BIYU de komende jaren uitbreiden naar andere steden in Nederland en vervolgens daarbuiten. Zo wordt ‘temporary ownership’ overal de standaard voor gebruiksproducten die je niet zo vaak nodig hebt. 

Gegevens

Bedrijf: BIYU
Missie:
Mogelijk maken om voor iedereen bezit te vervangen door toegang, zodat we samen onze impact op de aarde verlagen zonder ergens op achteruit te hoeven gaan
Draagt bij aan SDG: 10, 11, 12, 13
Investering: € 0
Fonds: Transitiefonds

Meer informatie

"Wij zien een circulaire toekomst voor ons, waarin je alleen iets bezit wanneer je het nodig hebt en waar niets verloren gaat.”
Martijn Tjho
Medeoprichter

Gerelateerde items

      Investeren

Slimmere in- en verkoopkeuzes op basis van actuele cijfers

Welke dranken genereren de meeste omzet? Laat ik ergens marges liggen? Horecaondernemers tastten altijd in het duister bij dit soort...
      Investeren
      Duurzame energie
UbiOps Logo png (1)

Platform voor AI-toepassingen versnelt maatschappelijke innovaties

UbiOps ondersteunt door middel van van sofware-toepassingen die draaien op kunstmatige intelligentie (AI) startups, scale-ups en mkb-bedrijven die wel AI-software...
      Investeren
      Duurzame energie
supersola-logo-NB

Plug&Play zonnepaneel van Supersola verlaagt drempel voor verduurzaming

Zonne-energie zonder ingewikkelde keuzes. Supersola maakt zonnepanelen die gemakkelijk thuis op een stopcontact kunnen worden aangesloten om deze te gebruiken.
      Investeren
      Textielindustrie
URC

Kledingreparatie voor een duurzamere en ‘inclusievere’ textielindustrie

Kledingreparatie verlengt de levensduur van kleding en verlaagt de CO2-footprint ervan. Het United Repair Centre (URC) maakt daar letterlijk werk...

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief