Gamechanger

BIYU, Overproductie van spullen te lijf door toegang i.p.v. bezit.

man op bakfiets van Biyu

BIYU

Gegevens

Missie:
Mogelijk maken om voor iedereen bezit te vervangen door toegang, zodat we samen onze impact op de aarde verlagen zonder ergens op achteruit te hoeven gaan.

Fonds: Transitiefonds

Draagt bij aan transitie:
Circulaire transitie

Draagt bij aan transitie:
Circulaire transitie

Draagt bij aan SDG(s):

 

3 damens met geleende spullen geposeerd op een stoere manier

Overproductie van spullen leidt tot onnodige vervuiling

De productie van goederen zorgt voor ongeveer 70% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Die vervuiling is grotendeels onnodig, want veel spullen worden hooguit een paar keer per jaar gebruikt. En dat terwijl iemand anders deze wél had kunnen en willen gebruiken. Veel mensen vinden een circulaire economie en kleine footprint belangrijk, maar missen manieren om daar invulling aan te geven, zonder concessies te hoeven doen. 

Spullen huren mét of zonder lidmaatschap

BIYU (Bob Is Your Uncle) is een online platform waarop je eenmalig of met een lidmaatschap producten kunt huren die je vaak alleen voor bepaalde gelegenheden gebruikt. Denk aan een hogedrukspuit, geluidsbox of poffertjespan. Voor een vast bedrag per maand of een paar euro per uur krijg je toegang tot de volledige catalogus. De spullen zijn op te halen of BIYU brengt de spullen tegen vergoeding naar je toe en/of worden deze opgehaald na gebruik. Dat laatste onderscheidt BIYU van andere ‘spullenverhuurders’ zoals Gamma en Boels en neemt vooral bij het huren van grote apparaten een obstakel weg.

man op bakfiets van Biyu
"Wij zien een circulaire toekomst voor ons, waarin je alleen iets bezit wanneer je het nodig hebt en waar niets verloren gaat.”
Martijn Tjho
Medeoprichter

Investering ROM InWest

Omdat goederen delen de beste manier is om de consumptie van gebruiksartikelen te verminderen zonder er veel voor op te geven, investeerde ROM InWest vanuit haar Transitiefonds in BIYU. Na de eerste hub in Amsterdam succesvol te hebben neergezet, zal BIYU de komende jaren uitbreiden naar andere steden in Nederland en vervolgens daarbuiten. Zo wordt ‘temporary ownership’ overal de standaard voor gebruiksproducten die je niet zo vaak nodig hebt. 

Circulaire transitie

Van een lineaire naar een circulaire economie

Gerelateerde
Inspiratie

5 oktober 2022

Opnieuw groeikapitaal voor ’tijdelijk eigendom’ bedrijf BIYU

Publicatie
BIYU B.V. heeft nieuw groeikapitaal opgehaald middels een investering van ROM InWest, de Rabo Innovatielening (Rabobank) en een crowdfunding campagne op...

Onze
gamechangers

Onze
game-
changers

Peerby biedt een flexibel online peer2peer-platform voor het lenen en uitlenen van spullen in de buurt.

Met de technologie van Kepler Vision Technologies, brengt Kepler meer efficiëntie in de ouderenzorg.

Lgem produceert en verhuurt fotobioreactoren (ook wel photobioreactors, kortweg PBR’s) voor de kweek van microalgen op industriële schaal en voor een keur aan commerciële toepassingen.

Kanker is een groot en snel groeiend maatschappelijk probleem: de verwachting is dat het aantal kankergevallen de komende twintig jaar met 70% toeneemt. Immunotherapie kán heel effectief zijn, maar werkt...

Tiny Library vindt dat ouders eenvoudig en voordelig babyspullen moeten kunnen huren in plaats van kopen, zodat we met zijn allen veel minder nieuwe spullen aan moeten schaffen.

TAPP is een dataplatform dat horecaondernemers helpt om sneller en slimmer in- en verkoopkeuzes te maken op basis van actuele data.

IT-ondersteuning op AI-gebied UbiOps is een platform ter ondersteuning van sofware-toepassingen die draaien op kunstmatige intelligentie (AI), zoals computer vision en natural language processing. Startups, scale-ups en mkb-bedrijven die wel...

Supersola maakt zonnepanelen die gemakkelijk thuis op een stopcontact kunnen worden aangesloten om deze te gebruiken.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, verhalen, relevante evenementen en meer.