8 maart 2023

Tex.tracer haalt € 1,5 miljoen aan startkapitaal op om transparantie in de textielindustrie aan te brengen

Tex.tracer
Publicatie

De sociale onderneming Tex.tracer kondigt vandaag een investering aan van € 1,5 miljoen door ROM InWest, HearstLab Europe, Joanna Invests en diverse durfkapitaalverstrekkers.

Haarlem/Amsterdam, 8 maart 2023 – De sociale onderneming tex.tracer kondigt vandaag een investering aan van € 1,5 miljoen door ROM InWest, HearstLab Europe, Joanna Invests en diverse durfkapitaalverstrekkers. Met het startkapitaal kan tex.tracer de creatie van een transparant mode-ecosysteem verder ontwikkelen.

Omdat de startup betrouwbare data levert en de kennis en ervaring in huis heeft om een ​​belangrijke rol te vervullen op het gebied van de duurzaamheidstransparantie, doet ROM InWest deze investering vanuit haar MKB-fonds. De investering draagt bij aan meerdere duurzame ontwikkelingsdoelen. 

Podcast
Luister op Spotify of Apple Podcasts naar het interview dat Jolanda Kooi van tex.tracer en investmentmanager Isabel van Nesselrooij van ROM InWest hadden met de PIM Podcast van het Programma Investeringsgereed Innovatief MKB van de provincie Noord-Holland. Video- en fotomateriaal van dit interview download je hier. 

Tex.tracer werkt aan een onafhankelijke verificatie van de modeproductieketen en de productinformatie. Het verzamelt en analyseert betrouwbare gegevens zoals tijd- en geolocatiestempels met gebruik van blockchaintechnologie en peer-feedback. Deze gegevens worden op verschillende niveaus geanalyseerd. Het bedrijf, dat in 2021 is opgericht door Jolanda Kooi en Bart Westerman, faciliteert de mode- en textielbranche zo bij het maken van bewuste keuzes in de productie en aanschaf van kleding. Ook consumenten worden beter geïnformeerd over waar en hoe producten gemaakt zijn. Bovendien stelt tex.tracer merken en retailers in staat te voldoen aan toekomstige wet- en regelgeving en de klimaatneutrale doelstellingen voor te 2050 bereiken. 

Met meer dan 50 merken, waaronder MUD Jeans, State of Art, Livera en Fabienne Chapot, en inzicht in nog veel meer leveranciers, heeft tex.tracer een flink marktaandeel in Nederland verworven. De investering wordt gebruikt om het SaaS-platform verder te ontwikkelen en te automatiseren en het bedrijf internationaal te laten groeien. 

Betrouwbare data met klimaatneutrale doelstellingen

Hoofdinvesteerder ROM InWest sluit zich graag aan bij de missie van tex.tracer. Janet Nieboer, CEO van ROM InWest: “De toekomst draait om betrouwbare data en dat is wat tex.tracer biedt. Het team van tex.tracer heeft de kennis en ervaring die nodig is om een ​​belangrijke rol te vervullen op het gebied van transparantie.” Kenan Packman van HearstLab is het daarmee eens: “Een technologiebedrijf in de mode-industrie onder leiding van een voornamelijk vrouwelijk team sluit aan bij de ambities van HearstLab. We vinden het geweldig dat tex.tracer consumenten in staat stelt weloverwogen beslissingen te nemen.” 

 “De missie van het bedrijf om een ​​betere mode-industrie te creëren, brengt de Europese Green Deal en klimaatneutrale doelstellingen in de praktijk. Het team wordt daarbij geleid door een vrouwelijke oprichter. We investeren dan ook graag in tex.tracer,” vult Claire Tange van Joanna Invests aan.

Een betere mode-industrie

Het team van tex.tracer heeft meer dan 40 jaar ervaring in de textielindustrie en weet uit ervaring dat transparantie de basis is voor verandering in de industrie. “Onze missie is om een ​​betere mode-industrie te creëren. tex.tracer ondersteunt bedrijven met geanalyseerde data, zodat ze gemakkelijker met leveranciers kunnen samenwerken om hun duurzaamheidsdoelen te bereiken,” aldus tex.tracer-CEO medeoprichter Jolanda Kooi. 

Janet Nieboer
CEO
Gamechanger

tex.tracer: Werken aan een duurzamere textielindustrie via transparantie

Meer over tex.tracer

Digitale transitie

Slimme systemen voor de maatschappij

Laat je
inspireren

12 juni 2024

Digitaal innoveren in de zorg: ondernemerslessen van Kepler Vision Technologies

Weinig sectoren zitten zózeer verlegen om digitale innovaties als de zorg. In de ouderenzorg zal het nu al nijpende personeelstekort...
6 juni 2024

Financiering vinden voor je startup: vier aandachtspunten én tips

Tips
Hoe briljant en innovatief een idee ook is, opschalen als startup lukt maar zelden zonder externe financiering. Wat moet écht...
4 juni 2024

Aantoonbaar een betere wereld ‘financieren’: hoe Qdrop impact investing meetbaar maakt

Claimen dat investeringen de wereld helpen is één, maar hoe bewijs je de échte impact van geld? Meer en meer...
21 mei 2024

Databeveiliging 2.0: hoe Chunk Works slimmer groeit met persoonlijke begeleiding van ROM InWest

‘Datagevoelige’ organisaties kijken met angst en beven naar de snelle opkomst van quantum computers, waarmee hacken kinderspel wordt. Het jonge...
15 mei 2024

Hoe Fabafull met plantaardige tussendoortjes de zorg bedient én de eiwittransitie ‘voedt’

ROM InWest ziet brood in Fabafull en helpt hen met innoveren. Want ze spelen in op de groeiende vraag naar...
7 mei 2024

Acceleratieprogramma Toekomstig Bouwen: voor startups die blijvend willen groeien

Slimme innovaties in de bouw en infra zijn van vitaal belang om Nederland leefbaar te houden. Maar ondernemen in deze...
23 april 2024

De kracht van impact: hoe je succesvol een onderneming opricht om de wereld beter te maken

Nadenken over hun maatschappelijke impact doen steeds meer Nederlandse ondernemingen. Opvallend is dat een groot aantal ondernemers een bedrijf opzet...
2 april 2024

Fondsbeheer van Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) komt naar ROM InWest

Vanaf 2 april brengt de provincie Noord-Holland het PDENH fondsbeheer onder bij ROM InWest. PDENH heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd...

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, verhalen, relevante evenementen en meer.