Gamechanger

tex.tracer: Werken aan een duurzamere textielindustrie via transparantie

scannen van een label aan een kledingstuk met je telefoon

tex.tracer

Gegevens

Missie:
De creatie van een transparant textiel-ecosysteem

Fonds: MKB Fonds

Draagt bij aan transitie:
Digitale transitie

Draagt bij aan transitie:
Digitale transitie

Draagt bij aan SDG(s):

 

beeld waar de digitalisering met blockchain wordt weergegeven

Verduurzaming van de textielindustrie begint bij transparantie

De textielindustrie is wereldwijd één van de meest vervuilende sectoren. De productie van textiel stoot meer CO2 uit dan de lucht- en zeevaart bij elkaar. Een kledingstuk bestaat uit gemiddeld dertig componenten en de fabricage kent gemiddeld twaalf stappen van grondstof naar eindproduct. Dat de productie van textiel op diverse locaties plaatsvindt, soms onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden, draagt eraan bij dat de problematiek veelal onzichtbaar blijft. Verduurzaming van de textielindustrie begint daarom bij transparantie. 

Onafhankelijke verificatie van betrouwbare gegevens

tex.tracer werkt aan onafhankelijke verificatie van de textiel productieketen, van grondstof tot eindproduct. De onderneming verzamelt en analyseert betrouwbare gegevens zoals tijd- en geolocatiestempels met gebruik van blockchaintechnologie en peer-feedback. Toeleveringsketenpartners kunnen via een webapp bedrijfs- en productgegevens uploaden, die vervolgens op verschillende niveaus geanalyseerd worden. 

scannen van een label aan een kledingstuk met je telefoon
“Wij bieden een SaaS transparantie oplossing die de mode-industrie in staat stelt om samen te werken en weloverwogen beslissingen te nemen, zodat people, planet en profit eerlijk kunnen worden verdeeld.”
Jolanda Kooi
CEO medeoprichter tex.tracer

Bewuste keuzes bij de productie en aanschaf van kleding

Naast het faciliteren van bewuste keuzes bij de productie en aanschaf van kleding, ondersteunt tex.tracer haar klanten bij het voldoen aan toekomstige wet- en regelgeving . Bovendien wordt de werkdruk van compliance-teams verminderd en de merkwaarde vergroot. Consumenten worden in staat gesteld om beslissingen te nemen op basis van de QR-code op het product en de online winkelwidget, waarmee ze de reis van het product kunnen volgen.  

 

Investering ROM InWest

Een verantwoorde, duurzame modeketen start bij transparantie. tex.tracer ontsluit relevante informatie over de toeleveringsketen van de mode-industrie. Deze investering draagt bij aan de missie om een ​duurzame mode-industrie te creëren, door digitale oplossingen te ondersteunen die de broodnodige transparantie in de mode-industrie kunnen vergroten.

dames aan het shoppen

 

Digitale transitie

Slimme systemen voor de maatschappij

Gerelateerde
Inspiratie

20 februari 2024

Dit is waarom ROM InWest de digitale transitie aanjaagt

Door ondernemers te helpen bij het uitstippelen en financierbaar maken van hun digitale innovaties, versnelt ROM InWest de digitalisering van...
13 april 2023

Janet Nieboer: “De drie i’s van ROM InWest”

Blog
Mijn eerste blog als CEO van ROM InWest schrijf ik vol trots, omdat we kunnen terugkijken op een eerste jaar...
8 maart 2023

Tex.tracer haalt € 1,5 miljoen aan startkapitaal op om transparantie in de textielindustrie aan te brengen

Publicatie
De sociale onderneming Tex.tracer kondigt vandaag een investering aan van € 1,5 miljoen door ROM InWest, HearstLab Europe, Joanna Invests...

Onze
gamechangers

Onze
game-
changers

Peerby biedt een flexibel online peer2peer-platform voor het lenen en uitlenen van spullen in de buurt.

Met de technologie van Kepler Vision Technologies, brengt Kepler meer efficiëntie in de ouderenzorg.

Lgem produceert en verhuurt fotobioreactoren (ook wel photobioreactors, kortweg PBR’s) voor de kweek van microalgen op industriële schaal en voor een keur aan commerciële toepassingen.

Kanker is een groot en snel groeiend maatschappelijk probleem: de verwachting is dat het aantal kankergevallen de komende twintig jaar met 70% toeneemt. Immunotherapie kán heel effectief zijn, maar werkt...

Tiny Library vindt dat ouders eenvoudig en voordelig babyspullen moeten kunnen huren in plaats van kopen, zodat we met zijn allen veel minder nieuwe spullen aan moeten schaffen.

TAPP is een dataplatform dat horecaondernemers helpt om sneller en slimmer in- en verkoopkeuzes te maken op basis van actuele data.

IT-ondersteuning op AI-gebied UbiOps is een platform ter ondersteuning van sofware-toepassingen die draaien op kunstmatige intelligentie (AI), zoals computer vision en natural language processing. Startups, scale-ups en mkb-bedrijven die wel...

Supersola maakt zonnepanelen die gemakkelijk thuis op een stopcontact kunnen worden aangesloten om deze te gebruiken.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, verhalen, relevante evenementen en meer.