Ellogon haalt investering van 1 miljoen euro op voor immunotherapie-innovatie 

ROM InWest en UvA Ventures Holding investeren samen 1 miljoen euro in Ellogon, specialist in AI-toepassingen voor de zorg. Dankzij de investering kan het bedrijf hun oplossing EIDOSTM verder opschalen en integreren in bestaande immunotherapie, een specifieke behandelmethode voor kanker. Zo wordt immunotherapie gerichter inzetbaar en blijft de zorg beschikbaar en betaalbaar voor iedereen. 

EIDOSTM is een ​​CE-IVDD-gecertificeerde oplossing die AI gebruikt om patiënten te selecteren voor immunotherapie, een relatief nieuwe behandelmethode voor kanker. De oplossing is één van de resultaten van het strategisch partnerschap voor het gebruik van AI in kankerbehandelingen dat Ellogon in 2020 aanging het Nederlands Kanker Instituut (NKI). EIDOSTM is niet alleen effectief, maar ook eenvoudig en naadloos te integreren in de klinische praktijk. 

Sneller slaagkans bepalen
“Immunotherapie is helaas niet bij iedereen effectief”, legt Robert Kuipers, CEO van Ellogon uit. “Resultaat blijft op dit moment uit bij zo’n 50% van de patiënten die immunotherapie krijgen, terwijl de therapie bij circa 15% van de niet-geselecteerde patiënten waarschijnlijk wél baat zou hebben. Onze oplossing helpt om nauwkeuriger de slaagkans van immunotherapie voor een patiënt te bepalen. Zo stijgt de kans op overleving voor de patiënt én zijn de zorgkosten beter in toom te houden. Concreet leidt onze oplossing tot een totale jaarlijkse besparing van € 500 miljoen en voor de EU-lidstaten zelfs € 13 miljard. 

Betaalbare zorg voor iedereen
Immunotherapie is op dit moment nog heel duur: de kosten variëren van 50.000 tot 200.000 euro per patiënt. De vraag naar betaalbare behandelmethoden voor kanker groeit ondertussen snel; de verwachting is dat het aantal kankergevallen de komende twintig jaar met 70% toeneemt. “ROM InWest investeert in Ellogon omdat zij het met EIDOSTM mogelijk maken de patiënten die baat hebben bij Immunotherapie deze behandeling ook daadwerkelijk krijgen”, verklaart Janet Nieboer CEO van ROM InWest ROM InWest. “Daarmee is het een goed voorbeeld van hoe digitalisering zorg toegankelijk en betaalbaar kan houden voor iedereen.”  

Immunotherapie populair
Immunotherapie gebruikt het immuunsysteem van de patiënt om de kankercellen in het lichaam aan te vallen, met als doel de verspreiding van kanker te voorkomen, de kanker onder controle te houden of geheel te laten verdwijnen. Immunotherapie is populair omdat de kans op algehele overleving hiermee drie keer zo hoog is in vergelijking met traditionele behandelingen. Veel Nederlandse ziekenhuizen schrijven inmiddels immunotherapie voor.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gerelateerde items

       Nieuws
11 april 2024

Kepler Vision Technologies haalt investering van € 1.5 miljoen op voor slimme sensortechnologie

Kepler Vision Technologies, softwareontwikkelaar voor de zorgsector, heeft van ROM InWest en bestaande aandeelhouders een totale investering van € 1.5 miljoen ontvangen. Met dit geld...
       Nieuws
02 april 2024

Fondsbeheer van Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) komt naar ROM InWest

Vanaf 2 april brengt de provincie Noord-Holland het PDENH fondsbeheer onder bij ROM InWest. PDENH heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in duurzame en innovatieve bedrijven...
       Nieuws
19 maart 2024

ROM InWest neemt aandeel in algenkweektechnologiebedrijf Lgem  

ROM InWest heeft op 15 december 2023 een aandeel genomen in Lgem, technologiespecialist in de grootschalige kweek van microalgen voor commerciële toepassingen – met name...

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief