“Onze manier van consumeren is eigenlijk heel gek. Aan de ene kant maken we allemaal grondstoffen op en aan de andere kant ontstaat een enorme berg afval”, schetst Daan zijn visie op de circulaire economie. “Dat kan en moet echt anders. Met Peerby helpen we niet alleen consumenten, maar drijven we ook een brede systeemverandering aan in de spulleneconomie. Gedeeld bezit en betalen naar gebruik vragen namelijk een andere kijk op het ontwerp van producten. Het ideale deelproduct is geënt op communities, heeft een lange levensduur en is eenvoudig te repareren – alles zodat het lang in circulatie blijft.”
Businessmodel complexe puzzel
Daan stelt dat hij met Peerby misschien wel een van de moeilijkste businessmodellen ter wereld heeft gekozen. “Een van de grootste uitdagingen waar ik in het begin tegenaan liep, is dat je ons concept in elke wijk opnieuw moet introduceren en opstarten. En dan ook nog eens niet voor één duidelijk product, maar voor heel veel verschillende soorten spullen die weinig opbrengen omdat ze goedkoper zijn. Dat alles samen maakt het een complexe puzzel. Het was een mijlpaal toen we in 2021 eindelijk tot een winstgevend bedrijfsmodel kwamen.”
Geld, tips en tricks
“ROM InWest heeft een belangrijk aandeel gehad in onze groei tot dusverre”, vervolgt Daan. “Dankzij de financiële steun konden we ons model uitbreiden. De voorinvesteringen voor het activeren van een buurt betalen zich later uit waardoor we weer kunnen uitbreiden naar nieuwe wijken. Het is erg fijn dat ROM InWest het geduld heeft voor deze manier van groei. Naast financiële steun kijkt ROM InWest ook naar de maatschappelijke meerwaarde van ons platform. Ze helpen ons door middel van workshops en persoonlijke gesprekken met hun business developers. Zo krijgen we regelmatig waardevolle tips en tricks.”
Delen nieuwe norm
De steun van ROM InWest werpt steeds duidelijker zijn vruchten af. Peerby breidde onlangs uit naar de Verenigde Staten. Het eerste stadje in Colorado dat zich bij het platform aansloot, markeert voor Daan een nieuw begin. “Uiteindelijk wil ik met Peerby de hele VS gaan veroveren. Dan komen we steeds dichter bij het niveau van impact waar ik altijd van droomde. Over een paar jaar wil ik dat delen via een faciliteit zoals Peerby de nieuwe norm is voor spullen die je maar een keer in de zoveel tijd nodig hebt.”
“Vier ook je tussentijdse successen”
Daan is zich ervan bewust dat hij ambitieus is. “Van nature heb ik mijn ogen eigenlijk continu op de volgende mijlpaal, terwijl je als ondernemer ook regelmatig je tussentijdse successen moet vieren. Groeien gaat namelijk stapsgewijs. Onlangs vierden wij met Peerby dat we eindelijk het niveau ‘default alive’ hadden bereikt. Dat betekent dat we nu alleen nog externe financiering nodig hebben om te groeien – niet om te blijven bestaan.”
Meer tips voor circulair ondernemen
Ook al erkent Daan dat circulair ondernemen uitdagend kan zijn, zijn advies is om niet snel de handdoek in de ring te gooien. “Het grootste compliment dat ik ooit heb gekregen, is dat iemand zei: ‘Jij moet nooit stoppen met Peerby. Het is te belangrijk wat je doet.” Daarin schuilt ook mijn tweede tip aan andere ondernemers: blijf geloven in de meerwaarde van je oplossing en het bredere maatschappelijke belang daarvan.”
Nieuwsgierig naar meer tips van Daan voor jouw circulaire onderneming? In dit artikel deelde hij onlangs zijn geleerde lessen uit de praktijk. Check voor meer inspiratie ook deze podcast waarin Daan minutieus de geschiedenis van zijn bedrijf uit de doeken doet.