Terugblik ROM Young Talent Program 2023 


Medio maart 2023 ging het ROM Young Talent Program van start, een nieuw en uniek initiatief voor net afgestudeerden en starters op de arbeidsmarkt met zo’n twee jaar werkervaring en een afgeronde HBO- of WO-studie. De eerste editie van het programma richtte zich op trainees Investment Management met een sterke affiniteit met maatschappelijke transities en gericht op technische innovatie, finance of investment. Namens ROM InWest deden Pieter Ziani en Quinten Stol mee. Hoe blikken zij op het programma terug? ROM InWest vroeg de heren het hemd van het lijf. 

Hoe ontdekten jullie het ROM Young Talent Program? 

Pieter: “Het ROM Young Talent Program kwam op mijn pad toen ik bij ROM InWest solliciteerde als investment analist. De toenmalige HR Manager vertelde me dat ik vanaf mijn eerste werkweek ook direct als trainee mee zou mogen doen. Hier stond ik maar al te graag voor open. Het was de eerste editie, dus ik had nog nauwelijks een idee van wat me te wachten stond. Wel wist ik op voorhand dat ik er wekelijks één dag aan kwijt zou zijn, meestal een donderdag of vrijdag.” 

Quinten: “Aan het eind van mijn studie in Frankrijk – waar ik vijftien jaar heb gewoond – had ik een stage gedaan bij een investeringsfonds in impact investing, toen ik op LinkedIn de vacature voor investment analist bij ROM InWest tegenkwam. Juist het ROM Young Talent Program leek me een mooie kans om mijn carrière in Nederland op te starten en meteen een sterk netwerk op te bouwen. De opzet van het programma is trouwens dat elke ROM één trainee stuurt, maar twee ROMs hadden deze eerste editie nog geen kandidaten. Er waren dus nog twee plekken over. Daardoor konden Pieter en ik deze editie samen namens ROM InWest meedoen.”

Waarom maakte je op voorhand enthousiast over dit programma?  

Pieter: “Omdat ik alleen nog een bachelor had gedaan toen ik bij ROM InWest aan de slag ging, zag ik het programma als een mooie kans om parallel aan mijn werk te kunnen blijven leren. Wat me direct aansprak, was dat het een langlopend en gestructureerd programma is met een certificaat. De brede scope ervan was voor mij perfect om te ontdekken welke onderdelen van investment management het best bij mij passen.” 

Quinten: “Het programma leek me een kans om sneller professioneel groeien binnen het vakgebied van de roms in bredere, omdat je veel meer ziet dan alleen je baan. Je hebt bijvoorbeeld ook veel contact met andere roms en werkt aan onderzoeksprojecten, waarmee je extra kennis van venture capital opdoet.” 

Wat hield het programma op hoofdlijnen in?  

Pieter: “We begonnen met een driedaagse introductie, inclusief een persoonlijkheidstest om scherp te krijgen wat je natuurlijke talenten zijn en hoe je je in teamverband opstelt. Tussendoor volgden we trainingen over onderwerpen zoals communicatie, conflictmanagement en productief werken én organiseert elke ROM één dag de Tour de ROM. Tot slot waren er twee projecten waarmee we als traineegroep aan de slag gingen. Bij ons ging één project over het lead-proces en het andere over investeringsvoorwaarden. Op het eind deden we nog een keer de persoonlijkheidstest zodat je zag hoe je over de tijd bent veranderd, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.” 

 

Wat hield de Tour de ROM in en hoe vonden jullie dit onderdeel?  

Pieter: “Elke trainee organiseert voor de Tour de ROM met een bepaald budget één volledige dag waarop alle trainees bij zijn of haar ROM over de vloer komen. Quinten en ik deden dat dus samen voor ROM InWest. Naast een paar verplichte onderdelen zoals een kennissessie en een bezoek aan een portfoliobedrijf, heb je alle vrijheid om de dag op jouw manier in te vullen. Wij gingen ’s ochtends langs bij het United Repair Centre in Amsterdam – het eerste bedrijf waar ROM InWest in investeerde – en sloten ’s avonds af met een gezamenlijk diner en Jeux de Boules bij Mooie Boules in Haarlem. Het werd een hele leuke en leerzame dag.” 

Quinten: “Mooi aan de Tour de ROM vind ik dat je direct de gelegenheid krijgt om met trots een portfoliobedrijf te presenteren, ook al werk je nog maar kort bij je ROM. Door het kennismaken met peers van de andere ROMs breid je ook effectief je netwerk uit. Ik merk nu al dat ik een belangrijke schakel ben voor het contact met andere ROMs.
 


 

Wat vond je de leukste onderdelen van het programma?  

Pieter: “Voor mij waren dat zonder twijfel de bezoekjes aan de portfoliobedrijven. Door daar fysiek langs te gaan, zie je heel concreet wat investeringen kunnen doen en hoe ze voor een bepaalde regio relevant zijn. Het is ook de ultieme manier om te ‘voelen en proeven’ waar beginnende ondernemers zoal tegenaan lopen. Dat maakt je werk een stuk persoonlijker. En het enthousiasmeert enorm om de successen van investeringen te zien.” 

Quinten: “Ik zou de groep willen noemen, die was in ons geval heel prettig. Tijdens het driedaagse Teambuilding event in Utrecht klikte het meteen goed en kon ik fijn met andere analisten schakelen over mijn vakgebied en ambities. Om ik steeds het gevoel had van een veilige omgeving, durfde ik me kwetsbaar op te stellen. Dan kun je echt leren. Na het traineeship houden we zeker contact met elkaar.” 

 

Welk aspect van het programma vond je het meest leerzaam voor je verdere carrière?  

Pieter: “Ik vond vooral de trainingen over conflictmanagement en het brainstormen met andere trainees over softs skills interessant. Het is fijn om open te kunnen bespreken hoe jij met lastige en spannende situaties omgaat en waar je dan tegenaan loopt, zonder dat het direct impact heeft op je werk. Ervaringen van anderen kunnen jou ook helpen om in de toekomst voorbereid te zijn. Mensen onderschatten volgens mij weleens hoe stressvol werken met ondernemers kan zijn. Hoe groot de belangen en verwachtingen ook zijn, je moet ook teleurstellingen kunnen brengen.” 

Quinten: “Ik sluit me bij Pieter aan. Deze soft skill-trainingen doe je niet tijdens je studie of eerste baan. Daarom is het echt een waardevolle extra waar je sneller van kan groeien. Het onderdeel storytelling vond ik ook heel nuttig. Impact maken vind ik namelijk heel belangrijk, maar ik heb soms moeite om het uit te leggen. Dat is wel belangrijk als je met een ondernemer een samenwerking aangaat. Je moet hem ervan kunnen overtuigen dat wij als ROM hetzelfde doel voor ogen hebben.”  

 

Hoe zou je samenvattend oordelen over dit programma?  

Pieter: “Het ROM Young Talent Program is echt de perfecte kickstart voor je carrière. Door de brede insteek en ruime aandacht voor soft skills is het een sterke aanvulling op de feitenkennis die je vaak al grotendeels hebt. De kennis, inzichten en skills die je tijdens de trainingen opdoet, kun je vrijwel direct toepassen in je werk. En tijdens het programma is er volop ruimte om ervaringen met je mede-trainees te delen. Mijn tip aan andere trainees zou zijn om alles te vragen vanaf het begin. Zo gebruik je het programma echt om te ontdekken wat bij je past. Voor de Tour de ROM zou ik meegeven om het niet te serieus te maken. Er zijn richtlijnen, maar het moet ook een leuke dag zijn.” 

Quinten: “Voor een eerste editie vond ik het al heel erg sterk. Dat het een nationaal programma is met andere ROMs, maakt het bijzonder en geeft het extra meerwaarde. Mijn tip aan volgende trainees is om je nieuwsgierig op te stellen en veel te vragen. Dit is dé kans om je te ontwikkelen en dingen te ontdekken over jezelf.” 

 

Hoe heb je – parallel aan dit programma – je eerste jaar bij ROM InWest ervaren?  

Pieter: “Ik waardeer onder meer de fijne mix van ervaren en jonge mensen, die allemaal gedreven zijn om maatschappelijke impact te maken. Alle collega’s stellen zich behulpzaam op en delen heel open hun ervaringen, waar ik veel van leer. Omdat we nog niet zo lang bestaan, zijn de meeste procedures nog niet in beton gegoten. Dat zorgt voor een dynamische atmosfeer.”

Quinten: “Ik ben blij om te zien dat iedereen binnen ons investering-team echt impact wil maken. Ik vind het belangrijk om dat terug te zien bij mijn collega’s en de hele organisatie. Er is bij deze jonge organisatie volop ruimte voor eigen initiatief. Omdat ik energiecoöperaties heel interessant vind, mocht ik daar onlangs een deep dive op doen. Daardoor kunnen we ondernemers in die specifieke sector beter helpen in de toekomst.” 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gerelateerde items

missie
       Nieuws
23 april 2024

De kracht van impact: hoe je succesvol een onderneming opricht om de wereld beter te maken

Nadenken over hun maatschappelijke impact doen steeds meer Nederlandse ondernemingen. Opvallend is dat een groot aantal ondernemers een bedrijf opzet vanuit de wens de wereld beter te maken. Deze missiegedreven ondernemingen werken vanuit één doel of missie...
       Nieuws
11 april 2024

Kepler Vision Technologies haalt investering van € 1.5 miljoen op voor slimme sensortechnologie

Kepler Vision Technologies, softwareontwikkelaar voor de zorgsector, heeft van ROM InWest en bestaande aandeelhouders een totale investering van € 1.5 miljoen ontvangen. Met dit geld...
       Nieuws
02 april 2024

Fondsbeheer van Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) komt naar ROM InWest

Vanaf 2 april brengt de provincie Noord-Holland het PDENH fondsbeheer onder bij ROM InWest. PDENH heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in duurzame en innovatieve bedrijven...

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief