Opnieuw groeikapitaal voor ’tijdelijk eigendom’ bedrijf BIYU

BIYU B.V. heeft nieuw groeikapitaal opgehaald middels een investering van ROM InWest, de Rabo Innovatielening (Rabobank) en een crowdfunding campagne op Seedrs. BIYU vervangt het eigendom van producten door toegang tot producten. Zo kan men ’tijdelijk eigenaar’ worden van producten voor doe-het-zelf, het geven van (kinder)feestjes, tuinieren, verhuizen, schoonmaken, koken en ook beauty en wellness. Zo bouwt de Amsterdamse startup aan de nieuwe deeleconomie, die gedreven wordt door Millennials en Generation Z.

Urban Impact Ventures, Arket Ventures en verschillende internationale angel investors investeerden al eerder mee aan deze financieringsronde. Met het nieuwe groeikapitaal opent BIYU volgende maand een nieuwe hub op de Overtoom in Amsterdam. Ook breidt het bedrijf dit jaar uit naar Utrecht en opent BIYU begin volgend jaar de derde vestiging in Nederland.

Gebruik maar geen bezit
BIYU lanceerde in 2021 haar product toegangsplatform in Amsterdam. Het platform biedt toegang tot hoogwaardige producten van toonaangevende merken op een ‘pay-per-use’ basis of biedt tegen een vast maandelijks bedrag toegang tot haar hele assortiment. Zo heeft BIYU samenwerkingen met merken als Festool (gereedschap), STIHL (tuingereedschap) en Kärcher (hogedrukreinigers). Het doel is om mee te bouwen aan een circulaire toekomst, waarin mensen toegang krijgen tot producten die ze af en toe nodig hebben, zonder noodzaak om deze zelf te kopen.

Tijdelijk eigendom
“Wij zien een circulaire toekomst voor ons, waarin je alleen iets bezit wanneer je het nodig hebt en waar niets verloren gaat”, aldus Martijn Tjho, medeoprichter van BIYU. “Met producten van merken zoals Festool, STIHL, Makita, JBL, Pioneer, Kärcher en vele andere toonaangevende fabrikanten, richten wij ons op het creëren van een gesloten kringloop. In een tijd waarin het leven extreem duur is en ons koopgedrag de aarde enorm belast, biedt ons platform een praktische oplossing om duurzamer en goedkoper te gaan leven. Zonder dat er op onze moderne levensstijl ingeleverd hoeft te worden. Een win-win voor onze planeet en onze klanten”

Het ’tijdelijk eigendom’ biedt BIYU aan via een online platform en de fysieke BIYU-Hubs. Producten worden aan huis gebracht en opgehaald, of kunnen bij een Hub afgehaald en teruggebracht worden.

Medeoprichter Frans Biegstraaten van BIYU voegt hieraan toe: “Onze onderneming is ontworpen rondom circulariteit en heeft grote aantrekkingskracht op Millennials en Generation Z. Die willen geen spullen meer bezitten, maar gebruiken. Wij bieden toegang tot premium producten van topmerken. Het zorgt naast optimaal gebruik en recycling van producten ook voor het verminderen van de behoefte aan goedkope inferieure producten.”

Internationale BIYU gemeenschap
BIYU zet de groeifinanciering in om in 2023 tien nieuwe BIYU-hubs in Nederland te openen. Met een bredere internationale uitrol daarna, om te beginnen in Duitsland. De onderneming bouwt hiermee aan een wereldwijde gemeenschap van duurzame doeners.

Investeerders
BIYU maakt bezit overbodig en stelt circulariteit en duurzaamheid centraal. Met deze boodschap heeft het bedrijf nieuw groeikapitaal naar zich toe weten te trekken van financiers die een duurzamere toekomst willen realiseren.

Marc Postma, Sr. Investment Manager ROM InWest Transitiefonds; “Vanuit het ROM InWest Transitiefonds investeren we in bedrijven die bijdragen aan de energietransitie en het realiseren van een circulaire economie. Bij circulaire economie gaan de gedachten vaak vooral uit naar hergebruik en recycling. Beide zijn van groot belang voor circulair gebruik van grondstoffen, maar in sommige gevallen kan een nog grotere bijdrage aan circulariteit worden gerealiseerd door het primaire gebruik van deze grondstoffen te verminderen of zelfs te voorkomen. Het delen van producten door ‘tijdelijk eigendom’ zoals BIYU dit mogelijk maakt, is hiervan een perfect voorbeeld, wat wij vanuit het Transitiefonds graag ondersteunen.”

Cedric Dundas, Rabobank: “Als bank helpen we graag innovatieve startende bedrijven met funding om hun plannen te realiseren. Dat is in de vroege fase zeker niet altijd even makkelijk. De Rabo Innovatielening helpt daar vaak bij. Daarbij is het wel van belang dat partijen kunnen laten zien dat hun product bijdraagt aan verduurzaming, en/of digitalisering, en/of vitalisering van de maatschappij. Als bank werden we dan ook meteen enthousiast van de plannen die Frans en Martijn met het platform BIYU hebben. Own less, do more! Wat ons betreft een mooie slogan waarmee een toekomstige deelcultuur nog verder wordt gestimuleerd.”

Over ROM InWest
Sinds de oprichting in oktober 2021, geeft ROM InWest vanuit Haarlem een impuls aan een innovatief en sterk ondernemersklimaat in Noord-Holland. Dit doen we door ondernemers inhoudelijk op weg te helpen met hun businesscase, te koppelen aan ons netwerk en financieel te ondersteunen vanuit onze fondsen. Met onze fondsen bieden we ondersteuning aan innovatief MKB en aan investeringen in de energietransitie en de circulaire economie. Om ondernemers in de regio zo goed mogelijk te kunnen helpen werkt ROM InWest intensief samen met andere partijen in de regio.

Over BIYU
BIYU, opgericht door Martijn Tjho en Frans Biegstraaten, is een productlidmaatschapsplatform dat consumenten toegang geeft tot producten die ze af en toe nodig hebben. Het bedrijf heeft een essentiële circulaire infrastructuur gebouwd voor de meest handige en snelste ‘last-mile’ oplossing voor producten tot nu toe. Afhankelijk van het tijdstip van bestelling zorgt BIYU dat haar klanten het gewenste product binnen twee uur in handen hebben. Dat betekent een disruptie van de traditionele verhuurmarkt. BIYU-klanten hebben toegang tot meer dan 400 producten in een continu groeiende productcatalogus. Sinds de lancering in Amsterdam in 2021 groeide het platform snel. BIYU bedient inmiddels honderden enthousiaste klanten.

Over de Rabo Innovatielening
De Rabo Innovatielening is een initiatief van Innovatie Fonds Rabobank. De Rabo Innovatielening is bedoeld voor bv’s die (nog) niet in aanmerking komen voor een bancaire lening omdat er nog geen bewezen resultaten zijn en/of geen cash flow is. Er zijn met andere woorden nog geen betalende klanten en alleen maar (aanloop)kosten. Klanten moeten voldoen aan de criteria en voorwaarden die specifiek voor de Rabo Innovatielening gelden.

In deze vroege levensfase gaat het om het financieren van voorbereidende activiteiten dan wel de opstart van de activiteiten voor je bv. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een ontwerp of een andere vorm van productontwikkeling, het regelen van intellectuele eigendomsrechten, uitvoeren van marktonderzoek of het vinden van partners voor distributie.

Van links naar rechts: Kostas Mamalingkas (ROM InWest), Frans Biegstraaten (BIYU), Martijn Tho (BIYU), Janet Nieboer (ROM InWest), Gijs Schot (ROM InWest), Marc Postma (ROM InWest)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frans Walter Biegstraaten, medeoprichter BIYU:
E-mail: frans@biyu.world
Mobiel: +31 628808502

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gerelateerde items

Agurotech
      Publicatie
09 maart 2023

Agurotech haalt investering op voor versnellen duurzame landbouw met data-gedreven beregeningsbeheer

Agurotech ontvangt een investeringsimpuls van € 1,5 miljoen van Navus Ventures en ROM InWest. Zo kan het Amsterdamse hightechbedrijf, expert in data-gestuurd beregeningsbeheer, de volgende...
      Publicatie
08 maart 2023

Tex.tracer haalt € 1,5 miljoen aan startkapitaal op om transparantie in de textielindustrie aan te brengen

De sociale onderneming Tex.tracer kondigt vandaag een investering aan van € 1,5 miljoen door ROM InWest, HearstLab Europe, Joanna Invests en diverse durfkapitaalverstrekkers.
      Publicatie
10 februari 2023

Scale up Solarix haalt investering van € 900.000 op voor versnellen esthetische zonnepanelenproductie

Solarix ontvangt een investeringsimpuls van € 900.000. Investeerders zijn ROM InWest en drie investeerders in de bouwsector. Zo kan het Noord-Hollandse bedrijf, specialist in hoogwaardige,...

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief