De duurzame leefomgeving die de overheid nastreeft en waaraan iedereen steeds hogere eisen stelt, is voor een heel groot deel afhankelijk van duurzame bouw en infra. Om innovatieve ondernemers in die sector te helpen, heeft het landelijk programma Toekomstbestendige Leefomgeving samen met diverse Nederlandse ROMs – waaronder ROM InWest – het Acceleratieprogramma Toekomstbestendig Bouwen (ATB) opgezet.
Persoonlijke begeleiding van experts
In het ATB krijg je als bedrijf ongeveer tien weken lang persoonlijke begeleiding van een ervaren expert die werkzaam is bij NOM, ROM InWest, Horizon en ROM Utrecht. Hij of zij laat je aan de hand van kritische vragen en opdrachten nóg beter nadenken over de meerwaarde van jouw idee voor de markt. Ook groepssessies met andere ondernemers zijn onderdeel van het ATB. Aan het eind van het programma moet je een haarscherp beeld hebben van je precieze doelgroep en hou jouw innovatie daarvoor een oplossing is.
Jorn Eiting van Liempt
Jorn Eiting van Liempt begeleidt namens ROM InWest bedrijven tijdens het ATB. Klantgerichtheid is volgens hem het centrale thema van het ATB. “Ook in de bouw en infra presenteren veel ondernemers hun technologische innovatie als dé oplossing, zonder dat daar een gevalideerd probleem aan ten grondslag ligt”, legt hij uit. “Ze baseren zich vooral op fans en cijfers die hun gelijk ‘bewijzen’. In dit programma dwingen wij ondernemers om een stapje terug te doen en na te gaan of hun innovatie écht een oplossing is voor een marktvraag – om zo tot een product te komen dat ook direct te integreren is in de praktijk. Een proactieve houding is belangrijk om het maximale uit dit programma te halen. De spiegel die wij je voorhouden kan confronterend zijn, maar gaat je zeker helpen bij een gedegen groei op de lange termijn.”
Het acceleratieprogramma is geschikt voor jou als:
- je een innovatief product hebt met groeipotentieel, maar nog niet weet hoe je effectief de markt kunt betreden;
- je verkoopproces stagneert;
- je twijfelt of jouw oplossing de beste oplossing is voor het klantprobleem;
- je duidelijkheid zoekt over jouw ideale klant;
- je graag potentiële klanten wilt betrekken bij de verdere ontwikkeling van een prototype van jouw technologische innovatie
Voorwaarden voor deelname zijn:
- je hebt de ambitie om een schaalbaar bedrijf te bouwen dat bijdraagt aan duurzaamheidstransities binnen de bouw- en infrasector;
- je een prototype hebt ontwikkeld, bij voorkeur gevalideerd in een relevante omgeving;
- je hebt aantoonbaar contact met meerdere (potentiële) klanten;
- je samen met een co-founder of collega gedurende circa tien weken gemiddeld tenminste 0,5 fte kunt vrijmaken.
Het groeiprogramma bestaat uit 5 onderdelen
- Een grondige bedrijfsscan uitgevoerd door het expertteam om je belangrijkste ontwikkelingsdoelen te identificeren.
- Een op maat gemaakt ontwikkelingsplan inclusief de stappen die je kunt nemen om de doelstellingen van je bedrijf te verwezenlijken.
- Zes masterclasses over onderwerpen gerelateerd aan de groei van jonge innovatieve bedrijven. Denk aan het vinden van jouw ‘early evangelist’, de inzet van klantinterviews en pilots voor het identificeren/valideren van jouw probleemoplossing, de betekenis van klantcommitment en het belang van het vinden van de juiste ketenpartners.
- Persoonlijke begeleiding in de vorm van tweewekelijkse voortgangsgesprekken met een venture partner/ begeleider, gericht op het behalen van gestelde doelen.
- Toegang tot experts om specifieke uitdagingen in je organisatie aan te pakken die de groei van je bedrijf belemmeren.
Binnenkort start er een nieuw programma
Denk jij dat het Acceleratieprogramma Toekomstbestendig Bouwen iets voor jou is? Meld je dan aan via deze link en/of neem contact op met onze business developer Jorn.
Organisatie en samenwerkingspartners
Het programma wordt georganiseerd door de regionale ontwikkelingsmaatschappijen NOM, ROM InWest, Horizon Flevoland en ROM Utrecht Region, en is onderdeel van het Nationale Groeifonds Toekomstbestendige Leefomgeving. Hierin werken zo’n 150 organisaties samen aan de toekomst van de Nederlandse bouw en infrastructuur. De resultaten van het programma worden met hen gedeeld.