Strategie naar regionaal potentie
De NTS werd gepubliceerd in januari 2024. Het stelt tien technologieën vast waarmee Nederland zijn internationale positie moet versterken. De boodschap: geopolitieke druk, versnelling van transities en de noodzaak tot technologische autonomie vragen om gerichte investeringen. Van Heerwaarden: “Maar zo’n strategie blijft abstract als je die niet koppelt aan regio’s, bedrijven en ecosystemen. Daarom kijken wij in Noord-Holland nu heel concreet naar waar onze sterktes liggen. Welke technologieën zijn al aanwezig in onze regio? Welke clusters zijn aan het ontstaan? En waar zijn kansen die nu nog onbenut blijven?” ROM InWest kreeg, net als de andere ROMs, de opdracht om deze doorvertaling te maken. De eerste stap: twee waardeketens uitlichten waarin Noord-Holland al excelleert. Rijswijk: “Dat zijn AI in de zorg en biotechnologie. Rond deze thema’s werken we hard aan een concrete strategie met interventies die ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers verder kunnen brengen.”
AI in de zorg
“De combinatie van sterke kennisinstellingen, innovatieve zorgorganisaties en een groeiend aantal AI-startups maakt Noord-Holland bij uitstek geschikt om koploper te zijn in AI in de zorg,” vertelt Rijswijk. “Dit willen we nog meer aanjagen. Deze agenda hebben we getoetst bij 40 bedrijven die bezig zijn met AI in de zorg vanuit heel Nederland. Denk aan een bedrijf als Kepler Vision, dat AI inzet voor valdetectie bij ouderen, of UbiOps, dat een AI-platform biedt voor zorginstellingen. “Het zijn voorbeelden van bedrijven die al impact maken,” zegt Van Heerwaarden. “Maar bedrijven die AI in de zorg toepassen lopen vaak tegen dezelfde barrières aan: hoe zorg je voor efficiënte implementatie en adoptie en hoe ga je om met kortere verkoopcycli (elk ziekenhuis apart overtuigen). Wij kijken hoe we die drempels kunnen verlagen.
Biotechnologie
De tweede strategie richt zich op biotechnologie, een sector die wereldwijd in de lift zit. Het toepassingsgebied van biotechnologie kan variëren van vaccins tot duurzame voedselproductie. Noord-Holland heeft sterke spelers zoals Sanquin, NKI, Amsterdam UMC en de zaadveredelaars in Seed Valley. Toch ontbreekt het nog vaak aan gerichte aandacht in het regionaal beleid. “Biotechnologie wordt vaak gezien als iets medisch, maar het gaat net zo goed over nieuwe materialen, voeding of klimaatoplossingen,” aldus Rijswijk. “We zien veel kennis en onderzoek, maar de stap naar valorisatie, het daadwerkelijk naar de markt brengen van innovaties, blijft lastig.” De kracht van medische biotechnologie in de regio is ook onderbelicht. In wetenschappelijke publicaties en patenten is Amsterdam wereldspeler. Het recent geïntroduceerde RS-virus vaccin is er uitgevonden en ontwikkeld. De omvang van nieuwe hoogwaardige bedrijvigheid kan nog sterk toenemen met versterking van netwerken en meer financiering.
Blinde vlekken
Naast deze twee strategieën zijn er ook blinde vlekken: technologieën waarin Noord-Holland sterk is, terwijl er nauwelijks beleid voor is ontwikkeld. Denk aan cybersecurity, waarin de regio Amsterdam internationaal erkend wordt. Of aan quantumsoftware, dat zich wel ontwikkelt, maar waarvoor het nog ontbreekt aan infrastructuur en aandacht. “De regio heeft goud in handen. Alleen wordt er nog beperkt naar gegraven,” zegt Van Heerwaarden. “Noord-Holland en Amsterdam hebben geen sterke traditie van technologiebeleid, terwijl we naast Noord-Brabant de meest hightech regio van Nederland zijn.”
Waarom nu?
“Noord-Holland verdient technologiebeleid dat recht doet aan haar potentieel”, stelt Rijswijk. “We hebben beleid nodig dat ondernemers ondersteunt bij het ontwikkelen van sleuteltechnologieën. Want internationale concurrentie neemt toe. Autonomie op technologiegebied is belangrijker dan ooit, zeker in een wereld waarin geopolitiek, defensie en energievoorziening steeds meer samenhangen met digitale technologie. Noord-Holland speelt hierin een cruciale rol, met haar kennisinstellingen, bedrijvigheid en connectiviteit.” Die kracht wordt nu onvoldoende benut, stelt Van Heerwaarden. “De regio verandert en technologie als basis voor economische groei en het maken van keuzes in je technologisch profiel is steeds belangrijker voor toekomstbestendig verdienvermogen.”