Dat Noord-Holland aan LSH-kennis weinig tekortkomt, is volgens Linze een understatement. “Onderzoek laat zien dat we hierin wereldwijd onderscheidend zijn en ons kunnen meten met Cambridge en Boston. Grote bekende kennistellingen zoals het Nederlandse Kankerinstituut, het Nederlands Herseninstituut, Sanquin, de UvA, VU en het Amsterdam UMC – het grootste academische ziekenhuis van Nederland – produceren samen talloze publicaties en patenten. De kennis hier is van een zeer hoog niveau.”
Digitale praktijkoplossingen
Zorginnovaties bewijzen volgens Linze nu al op diverse plekken hun waarde in Noord-Holland. “Kijk maar naar Ksyos, het grootste digitale ziekenhuis van Nederland. Hun zorgaanpak is gebouwd op een digitale strategie. Patiënten worden ernaar doorverwezen, maar hoeven er lang niet altijd fysiek heen. Syntilio, een platform voor persoonlijke spoedzorg voor ouderen, benut de kracht van AI om die specifieke zorg veel efficiënter te organiseren. Kepler Vision, een van de ondernemers waar ROM InWest in investeert, ontwikkelde een valdetectiesysteem voor efficiëntere ouderenzorg.” Al deze innovaties dragen bij aan snellere en ook betere zorg.
AI-koploper
Specifiek op het gebied van kunstmatige intelligentie loopt de regio volgens Sara wereldwijd ver voorop, zowel in kennis als qua startups die ermee werken. “Puttend uit alle aanwezige AI-kennis hebben heel wat Noord-Hollandse ondernemers baanbrekende zorgoplossingen ontwikkeld. Denk naast het eerdergenoemde Syntilio bijvoorbeeld aan Cradle en Incircular, bedrijven die met behulp van AI-eiwitten ontwerpen of stabiliseren. AI biedt ook veel potentie voor visuele toepassingen zoals CT, MRI-scans en röntgenfotografie. Confocal en Ellogon kwamen met behulp van AI – én dankzij investeringen van ROM InWest – tot oplossingen voor beter en gerichter microscopisch onderzoek in de LSH. Je ziet dus waartoe ondernemers in onze regio in staat zijn qua AI-innovaties voor de zorg.”
Volop vestigingsplekken
Extra aantrekkelijk voor ondernemers noemt Sara de vijf forse ‘hubs’ voor innovatieve zorgstartups in de Noord-Hollandse regio. “Je zou het misschien niet snel denken in dit flink volgebouwde gebied, maar juist voor innovatieve ondernemers is er nog volop vestigingsruimte. Het Amsterdam Science Park in Amsterdam Oost, het Amsterdam Life Sciences District in Zuidoost, het Health & Innovation District (HiD) in Slotervaart en de Energy & Health campus in Petten zijn ideale plekken voor jonge LSH-startups om zich te vestigen. Ook is er een nieuwe incubator op Innovatiedistrict Zuidas in aanbouw. Je zit dan als ondernemer letterlijk naast de kennispartijen en faciliteiten waar je oplossing op is gestoeld.”
Maatschappelijke noodzaak
Het beter benutten van al dat ondernemerspotentieel binnen LSH is volgens Linze niet alleen een economische kans, maar ook een keiharde maatschappelijke noodzaak. “Steeds meer cijfers over de zorg in ons land laten zien dat de zorg als gevolg van de snelle vergrijzing steeds duurder wordt en ontzaglijk zwaar voor personeel. Verzekeraars voorzien zelfs onhoudbare zorgkosten als we zaken niet snel anders gaan organiseren, met als gevolg nog meer ongelijkheid in de toegang tot zorg. Tekenend is de conclusie dat in 2040 de zorgkosten dubbel zo hoog zouden zijn als in 2020 en een kwart van de beroepsbevolking in de zorg zou moeten werken als we op de huidige voet verder gaan. Dat laatste kan feitelijk niet. De zorg móet dus slimmer en efficiënter.”
Gebrek aan financiering
Dat veel innovatieve LSH-startups nu nog lastig op gang komen in de regio, komt volgens Sara door verschillende uitdagingen waarmee ze worstelen. “Om te beginnen zit in de beschikbare groeifinanciering voor startups nog een groot gat. Partijen zoals ROM InWest en Innovatiefonds Noord-Holland investeren wel steeds meer in het LSH-domein, maar alles tezamen is het vaak nog te weinig voor ondernemers om de dure ontwikkelingsfase van hun zorginnovatie te bekostigen. Toepassingen in LSH vereisen niet alleen uitgebreid en duur onderzoek, maar ook zorgvuldige veiligheids- en kwaliteitscontrole en validatie. Door al die extra stappen en lange time to market vallen de kosten nog veel hoger uit dan bij ‘doorsnee’ digitale innovaties. Hierin moeten we als regio dus nog meer gaan bieden.”
Versnipperd netwerk
Linze voegt toe dat het netwerk van investeerders, kennisinstellingen en andere partijen in Amsterdam en Noord-Holland relatief versnipperd is. “Juist door het enorme aanbod van dat soort partijen zien veel beginnende ondernemers ironisch genoeg niet meer goed waar ze voor welke hulp terechtkunnen. Dit probleem wordt steeds breder erkend, en we werken er hard aan om gezamenlijk beter herkenbaar en toegankelijker te worden, bijvoorbeeld als aanspreekpunt voor (inter)nationale commerciële VC-investeerders.”
Meer waardering voor ondernemerschap
Ook bij ziekenhuizen en kennisinstellingen is volgens Linze een kentering nodig. “Daar moet echt meer waardering komen voor de samenwerking met bedrijven in het algemeen en specifiek voor de oplossingen die startende ondernemers ontwikkelen. Hier zit nu nog een soort blinde vlek. Hoe de zorg wel degelijk van ondernemerschap kan profiteren, zie je bijvoorbeeld bij AtMoves, dat AI inzet om onnodige heup en knieoperaties te voorkomen. Samenwerken gebeurt dus wel al, maar nog veel te weinig.”
Initiatieven
Met diverse ‘diensten’ en initiatieven probeert ROM InWest ondernemerschap binnen LSH te stimuleren. Sara: “Nog los van investeringen die we zelf kunnen doen, hebben we een goed beeld van alle andere partijen in onze regio die in zorginnovaties investeren. Startups die bij ons aankloppen, kunnen we dus gericht en relatief snel adviseren over het verkrijgen van financiering voor hun onderneming. Ook bieden we een analyse aan van de benodigde stappen voor hun marktvalidatie. Zo kunnen we elke innovatieve ondernemer helpen.”
LSH Capital Match
Op donderdagmiddag 28 november organiseert ROM InWest samen met netwerkpartners in het Health & Innovation District Amsterdam (HID) de tweede editie van LSH Capital Match, waar ze zo’n 150 investeerders en startups bij elkaar brengen. Sara: “Zo bouwen we samen met partners én ondernemers aan de zorginnovaties van morgen.”