14 september 2023

“Van Documentairemaker naar sapmaker”: hoe Kumasi drinks voedselverspilling tegengaat én armoede bestrijdt

cacao kumasi
Interview
Interview

VERSPILLINGSVRIJE WEEK - Cacao kennen we vooral als hoofdingrediënt van chocolade. Maar wist je dat de cacaovrucht naast bonen ook 50% vruchtvlees bevat? Dit gaat meestal verloren in het verwerkingsproces van chocolade. “ Zonde!", dachten ze bij Kumasi. “We ontwikkelden een frisdrank die voedselverspilling tegengaat én armoede bestrijdt”.

Het begon allemaal met de documentaire van Lars Gierveld (co-founder) in 2018. Sinds 2000 is er veel te doen rond armoede en kinderarbeid in de cacao-industrie. Met de documentaire werd in kaart gebracht wat één van de grootste cacaoproducenten, Nestlé, sinds die tijd ondernomen had. Tijdens deze trip door West-Afrika proefde Lars voor het eerst de witte pulp van de cacaovrucht. Heerlijk, maar weinig waardevol voor de lokale boeren die alleen inkomsten konden genereren van de bonen. De helft van de vrucht wordt verspild. “Daarom is Kumasi ontstaan, van het vruchtvlees maken we sappen en frisdrank. Voor de lokale boeren betekent dit extra inkomsten”, vertelt Linda. 

Impactvolle flagship producten 

Op dit moment telt Kumasi twee flagship-producten, de sappi en de gassi. “Hiermee genereren we inkomsten. Ons doel is echter vooral om consumenten bewust te maken van de andere kant van de cacaovrucht. Met een blikje Kumasi voorkom je al gauw de verspilling van twee vruchten. We hebben ondertussen al meer dan 1,5  miljoen vruchten optimaal kunnen verwerken. De cacaoboeren worden hiervoor in verhouding betaald. Door de verkoop van dit vruchtvlees verdienen lokale telers zelfs tot 30% meer per kilo cacao”, aldus Linda. ”Verder willen we door het tonen van de productiemogelijkheden van de cacaovrucht grotere merken inspireren om zelf met de pulp aan de slag te gaan, bijvoorbeeld als vulling in chocolade”. 

Productontwikkeling in West-Afrika 

Voor de productontwikkeling is Kumasi zelf aanwezig in West-Afrika. Linda verhuisde hiervoor recent nog naar Ivoorkust. In het kader van voedselverspilling vindt Linda dat we ook kritisch moeten kijken naar wat er speelt aan het begin van de supply chain. “Hier gaat soms al 3  0-50% verloren omdat een product niet goed wordt opgeslagen of omdat we de mogelijkheden van een product niet kennen. Daarom is het cruciaal om op dit gebied te innoveren en te investeren in lokale start-ups.  Zelf willen we lokaal verder uitbreiden op de West-Afrikaanse markt om zo verder verspilling te verminderen en armoede tegen te gaan.” 

 

Laat je
inspireren

16 juni 2025

Code-V Data Rapport 2025

Nieuws
Code-V legt de vinger op de zere plek: vrouwen krijgen nog steeds minder financiering. Een wake-up call in cijfers: slechts...
6 mei 2025

PDENH: katalysator voor duurzame economische groei in Noord-Holland

Blog
Hoe draagt een fonds als het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH), dat sinds 2024 is ondergebracht bij ROM InWest, bij...
15 april 2025

Blog Janet: Het succes van een goed ecosysteem

Blog
Ik was samen met mijn collega ROM-Directeuren in Dublin - al jarenlang een opvallende hotspot op het gebied van innovatie...
15 april 2025

DOPS: de kracht van een goed werkend ecosysteem

Interview
Dit voorjaar investeerde ROM InWest, samen met InnovationQuarter (IQ) en andere private partners, €5 miljoen in DOPS Recycling Technologies. Dit...
11 april 2025

“ROM InWest is als investeerder van grote waarde voor onze groei”

Nieuws
Nu ‘smart farming’ wereldwijd in de lift zit, heeft het in 2020 opgerichte Amsterdamse hightechbedrijf Agurotech – dat hardware zoals...
2 april 2025

SecFund gelanceerd: Nieuw fonds voor dual-use innovatie

Nieuws
Nederlandse startups, scale-ups en innovatieve mkb-bedrijven die technologieën ontwikkelen met zowel civiele als defensietoepassingen (dual-use) kunnen vanaf nu financiering aanvragen...
27 maart 2025

DOPS Recycling Technologies haalt €5 miljoen op voor baanbrekende recyclingtechnologie

Nieuws
DOPS Recycling Technologies heeft €5 miljoen opgehaald om hun innovatieve DCI™-technologie verder te ontwikkelen. Deze technologie zet afval om in...
17 maart 2025

“Circulaire economie is de sleutel voor onze bestaanszekerheid”

Nieuws
Stel dat afval geen eindstation is van een proces van verspilling, maar het begin van iets nieuws. Waar duurzaamheid ooit...

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, verhalen, relevante evenementen en meer. 

Ben jij ook een gamechanger?