Tex.tracer haalt € 1,5 miljoen aan startkapitaal op om transparantie in de textielindustrie aan te brengen

Haarlem/Amsterdam, 8 maart 2023 – De sociale onderneming tex.tracer kondigt vandaag een investering aan van € 1,5 miljoen door ROM InWest, HearstLab Europe, Joanna Invests en diverse durfkapitaalverstrekkers. Met het startkapitaal kan tex.tracer de creatie van een transparant mode-ecosysteem verder ontwikkelen. 

Omdat Tex.tracer betrouwbare data levert en de kennis en ervaring in huis heeft om een ​​belangrijke rol te vervullen op het gebied van de duurzaamheidstransparantie, doet ROM InWest deze investering vanuit haar MKB-fonds. De investering draagt bij aan meerdere duurzame ontwikkelingsdoelen. 

Tex.tracer werkt aan een onafhankelijke verificatie van de modeproductieketen en de productinformatie. Het verzamelt en analyseert betrouwbare gegevens zoals tijd- en geolocatiestempels met gebruik van blockchaintechnologie en peer-feedback. Deze gegevens worden op verschillende niveaus geanalyseerd. Het bedrijf, dat in 2021 is opgericht door Jolanda Kooi en Bart Westerman, faciliteert de mode- en textielbranche zo bij het maken van bewuste keuzes in de productie en aanschaf van kleding. Ook consumenten worden beter geïnformeerd over waar en hoe producten gemaakt zijn. Bovendien stelt tex.tracer merken en retailers in staat te voldoen aan toekomstige wet- en regelgeving en de klimaatneutrale doelstellingen voor te 2050 bereiken. 

Met meer dan 50 merken, waaronder MUD Jeans, State of Art, Livera en Fabienne Chapot, en inzicht in nog veel meer leveranciers, heeft tex.tracer een flink marktaandeel in Nederland verworven. De investering wordt gebruikt om het SaaS-platform verder te ontwikkelen en te automatiseren en het bedrijf internationaal te laten groeien. 

Betrouwbare data met klimaatneutrale doelstellingen
Hoofdinvesteerder ROM InWest sluit zich graag aan bij de missie van tex.tracer. Janet Nieboer, CEO van ROM InWest: “De toekomst draait om betrouwbare data en dat is wat tex.tracer biedt. Het team van tex.tracer heeft de kennis en ervaring die nodig is om een ​​belangrijke rol te vervullen op het gebied van transparantie.” Kenan Packman van HearstLab is het daarmee eens: “Een technologiebedrijf in de mode-industrie onder leiding van een voornamelijk vrouwelijk team sluit aan bij de ambities van HearstLab. We vinden het geweldig dat tex.tracer consumenten in staat stelt weloverwogen beslissingen te nemen.” 

 “De missie van het bedrijf om een ​​betere mode-industrie te creëren, brengt de Europese Green Deal en klimaatneutrale doelstellingen in de praktijk. Het team wordt daarbij geleid door een vrouwelijke oprichter. We investeren dan ook graag in tex.tracer,” vult Claire Tange van Joanna Invests aan. 

Een betere mode-industrie
Het team van tex.tracer heeft meer dan 40 jaar ervaring in de textielindustrie en weet uit ervaring dat transparantie de basis is voor verandering in de industrie. “Onze missie is om een ​​betere mode-industrie te creëren. tex.tracer ondersteunt bedrijven met geanalyseerde data, zodat ze gemakkelijker met leveranciers kunnen samenwerken om hun duurzaamheidsdoelen te bereiken,” aldus tex.tracer-CEO medeoprichter Jolanda Kooi. 

 Luister de Podcast

Luister op Spotify of Apple Podcasts naar het interview dat Jolanda Kooi van tex.tracer en investmentmanager Isabel van Nesselrooij van ROM InWest hadden met de PIM Podcast van het Programma Investeringsgereed Innovatief MKB van de provincie Noord-Holland. Video- en fotomateriaal van dit interview download je hier.