In het kader van de Verspillingsvrije Week plaatsen we bij ROM InWest enkele innovatieve organisaties in de kijker. Meet Sunt. Hun missie in een notendop? “Geen banaan onnodig verloren laten gaan.” De banaan is immers het meest verspilde fruit wereldwijd. Tijd voor een revolutie van dit iconische fruit dachten ze bij Sunt. Daarom startte ze in 2019 met de productie van het eerste kant-en-klaar bananenbrood in de supermarkt. “Omdat we gaandeweg nog beter zicht kregen op de verspilling van bananen die zelfs al in havens onnodig worden vernietigd, opende we begin dit jaar ’s werelds eerste bananen-fabriek”, vertelt Annabel Hoogendoorn, sinds het prille begin brand manager bij Sunt.
Van de 100 miljoen ton geteelde bananen wordt wereldwijd zo’n 50 miljard kilo verspild door de hele keten. En dan hebben we het niet alleen over te kleine, te kromme of te grote bananen. Zelfs groene, gele en losse bananen worden onnodig verspild. Met dit gegeven in het achterhoofd startte Sunt initieel het maken van bananenbrood. Annabel Hoogendoorn: “Een kant-en-klare versie van deze lekkernij bestond nog niet in de supermarkt”. Daarnaast werd het assortiment uitgebreid met heerlijke donuts en knapperige granola (die op hun beurt worden gemaakt van geredde bananenbrood kontjes die niet verkocht kunnen worden), allemaal op basis van bananen die anders verloren zouden gaan. “Met deze producten willen we mensen op laagdrempelige manier bewust maken van voedselverspilling en het bakkerij schap innoveren”, aldus Annabel.
B2B Bananenfabriek
Gaandeweg bracht Sunt verder in kaart hoeveel verspilling er is. Wat bleek: Wanneer een tros bananen in een doos begint te rijpen, wordt de hele doos afgekeurd. Bij meer dan 5 dozen op een pallet kan de hele pallet afgekeurd worden. “Die komen nu naar ons”, zegt Annabel. Begin dit jaar breidde Sunt zijn productiecapaciteit immers sterk uit met de opening van werelds eerste bananenfabriek. Annabel Hoogendoorn: “Hier maken we bananenpuree van, die we leveren aan voedingsproducenten voor bijvoorbeeld sappen. Daarnaast verwerken we deze ook als basisingrediënt in onze eigen producten.”
Opschaling van productie
Zes maanden na de opening van de fabriek werd de productie al opgeschaald. Er zijn al 1 miljoen bananen verwerkt. Deze uitbreiding in capaciteit zal volgens Sunt een serieuze impact maken op het verminderen van voedselverspilling: “Bananen die niet verkocht worden in het schap van de supermarkt krijgen immers een enkeltje verbrandingsoven. Dan gaat het al snel over 800.000 kilo bananen die niet verkocht worden bij een enkele retail-formule.” Voor het einde van het jaar moeten er 6,5 miljoen bananen ‘gered’ zijn.
Een heerlijke toekomst
Momenteel werkt Sunt samen met praktisch alle grote retailers en groothandels in Nederland. Bovendien zijn ze al actief in de Benelux regio. Recent werd ook een eerste pilot in Duitsland gelanceerd. “Wat de komende jaren betreft willen we zeker verder uitbreiden. Verder liggen er nog veel lekkere producten klaar. Toch willen we ons eerst focussen op de groei in bestaande markten terwijl we voedselverspilling blijven tegengaan. Dit steeds met heerlijke producten en altijd op basis van banaan.”