Het Ondernemersloket Economische Veiligheid is officieel geopend!

Kennisintensieve mkb-bedrijven, startups of scale-ups kunnen nu terecht bij één centraal punt van de overheid met vragen over economische veiligheid. Bijvoorbeeld over risico’s als (digitale) spionage of ongewenste inmenging van buitenlandse overheden, of de export van goederen die zowel civiel als militair kunnen worden gebruikt. Of over de nieuwe wettelijke toetsing van buitenlandse investeringen, overnames en fusies.

Overnames, fusies en andere vormen van investeringen – waar ROM InWest ondernemers typisch veel in ondersteunt – zijn steeds vaker een middel voor staten om geopolitieke doelen te behalen. In het coalitieakkoord is afgesproken dat de Nederlandse bedrijfsbelangen en nationale veiligheid beter beschermd zullen worden. Met het Ondernemersloket Economische Veiligheid maakt het kabinet dat concreet. 

Ondernemersloket Economische Veiligheid voor Informatie, kennis en advies
Ondernemers kunnen bij het loket terecht voor actuele informatie, kennis en advies over zaken als het opzetten van vestigingen in het buitenland, bescherming van intellectueel eigendom en handel in technologie voor zowel civiele als militaire doeleinden (dual-use) of andere sensitieve technologie. Aanbieders van sensitieve technologie die werken met kennis, vaardigheden, goederen en technieken die de nationale veiligheid kunnen schaden als deze uitlekt, vormen een belangrijke doelgroep. 

Laagdrempelige hulp
De officiële opening van het loket vond plaats op een speciaal evenement op woensdag 31 mei, waar minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat de reden voor het loket toelichtte. “Als overheid willen we niet alleen waarschuwen voor gevaren, maar ondernemers ook helpen om daar iets tegen te doen. Het liefst zo makkelijk en laagdrempelig mogelijk. Het Ondernemersloket Economische Veiligheid biedt één centraal loket waar je als ondernemer geholpen wordt door specialisten van verschillende ministeries. Zo hoef je niet zelf op zoek naar de juiste expert”, liet hij optekenen. 

Verantwoord investeren
“Namens ROM InWest was onder meer Hoofd Investeringen Kostas Mamalingkas aanwezig bij het evenement. “Ook Noord-Holland heeft volop mkb-bedrijven, startups en scale-ups die werkzaam zijn in kennisintensieve sectoren en die samenwerken of zakendoen met internationale partijen of andere overheden”, aldus Mamalingkas. “Juist omdat ROM InWest veel investeert in slimme technologie en innovaties, juichen wij de komst van dit loket toe. Bedrijven die veilig zakendoen, helpen ons om verantwoord te investeren.” 

Wet Veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames
Ter aanvulling op het loket treedt vandaag ook de Wet Veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Wet Vifo) in werking, die het mogelijk maakt om wijzigingen in zeggenschap door investeringen, fusies en overnames te toetsen. Investeerders en ondernemingen zijn met deze wet verplicht om wijzigingen van zeggenschap te melden bij het Bureau Toetsing Investeringen (BTI). Het BTI adviseert de minister van Economische Zaken en Klimaat en de minister van Justitie en Veiligheid of een nationaal veiligheidsrisico aanwezig is, waarna de ministers voorwaarden kunnen stellen aan de investering en in het uiterste geval zelfs kunnen verbieden. 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gerelateerde items

Circulair
       Nieuws
18 september 2023

C the Future met ROM InWest op 6 oktober: maak kans op gratis kaartjes!

Wil je weten waar jouw onderneming staat op het vlak van digitalisering, circulariteit en duurzaamheid? Kom op 6 oktober naar C the Future en ontdek waar de kansen van jouw onderneming liggen in de toekomst! Laat je inspireren door een uitgebreid programma met workshops, presentaties, talkshows en infosessies georganiseerd oor de innovatieve en circulaire MAAKers in de meer dan 30 units op het terrein.  
       Nieuws
14 september 2023

“Van Documentairemaker naar sapmaker”: hoe Kumasi drinks voedselverspilling tegengaat én armoede bestrijdt

VERSPILLINGSVRIJE WEEK - Cacao kennen we vooral als hoofdingrediënt van chocolade. Maar wist je dat de cacaovrucht naast bonen ook 50% vruchtvlees bevat? Dit gaat meestal verloren in het verwerkingsproces van chocolade. “ Zonde!", dachten ze bij Kumasi. “We ontwikkelden een frisdrank die voedselverspilling tegengaat én armoede bestrijdt”.
       Nieuws
13 september 2023

Slimme data beperkt verspilling bij gezonde foodautomaat tot minimum 

VERSPILLINGSVRIJE WEEK - Wat als je snel iets wilt eten, maar tóch gezond? Tot voor kort was je hiervoor aangewezen op snoepautomaten met vaak een assortiment van veelal ongezond voedsel. Zeker later op de avond in bijvoorbeeld een ziekenhuizen, kantoren of treinstations. Health Food Wall wil 24/7 verse, gezonde voeding aanbieden, juist op plekken waar dit aanbod zeer beperkt is. 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief