Intensivering samenwerking Amsterdamse kennisinstellingen en ROM InWest voor meer ondernemerschap en innovatie in Life Science Health

De UvA, VU, Amsterdam UMC, HvA en ROM InWest ondertekenen vandaag een samenwerkingsovereenkomst.  De partijen intensiveren hun samenwerking voor meer ondernemerschap en innovatie in Life Science Health (LSH).

“Met de aanwezige kennisinstellingen en Nederlands grootste academische ziekenhuis huisvest Amsterdam de top van het Nederlandse onderzoek op het gebied van gezondheid. Vanaf het moment dat ROM InWest twee jaar geleden werd opgericht, lag er een geweldige kans om de handen ineen te slaan en het ondernemerschap en innovatie vermogen voor LSH in de regio en daarbuiten op de kaart te zetten. Met het tekenen van de overeenkomst vandaag is daar nu officieel het startschot voor gegeven”, aldus Arjen Brussaard van Amsterdam UMC.

Het sneller en effectiever naar de markt brengen van kennis is noodzakelijk om zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, vinden de initiatiefnemers. Janet Nieboer, CEO van ROM InWest: “De zorg loopt vast door de hoge kosten en het tekort aan personeel. Tegelijkertijd is er veel kennis om ziektes te bestrijden of voorkomen. Voor het omzetten van deze kennis in innovatieve behandelingen of producten die op grote schaal inzetbaar zijn, hebben we ondernemers nodig. Nu al zijn 25% van de bedrijven die bij ons aankloppen LSH-startups en we verwachten dat dit alleen maar zal toenemen.”

Vandaag roepen de samenwerkingspartners daarom publieke en private investeerders op meer te investeren in startende LSH-bedrijven uit de Metropool Regio Amsterdam.

Tot nu toe blijven investeringen in dit soort startups achter ten opzichte van andere regio’s. Als belangrijke oorzaak noemen de initiatiefnemers het gebrek aan “geduldig” kapitaal. Vanwege de benodigde certificering en de complexiteit van de sector is voor het ontwikkelen en introduceren van innovaties kapitaal nodig met een lange adem. Een nieuw fonds kan helpen de bedrijvigheid op niveau brengen, net als meer publiek-private samenwerkingen. Zogenaamde accelerator programma’s die ondernemers helpen bij het opschalen van hun innovatie, kunnen dit extra versterken.

Over de samenwerking

Amsterdam UMC, Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam en het gezamenlijke kennis transfer office Innovation Exchange Amsterdam (IXA) bundelen hun krachten met ROM InWest. Met het delen van informatie, ontplooien van gezamenlijk initiatieven en met “Venture building”-programma’s versterken zij het relevante ecosysteem van kennis- en innovatieontwikkeling, ondernemerschap en financiering. Doel van de samenwerking is meer economische en maatschappelijke waarde te halen uit kennis en innovaties op het gebied van duurzaamheid, digitalisering & AI en Life Science Health.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gerelateerde items

       Nieuws
11 april 2024

Kepler Vision Technologies haalt investering van € 1.5 miljoen op voor slimme sensortechnologie

Kepler Vision Technologies, softwareontwikkelaar voor de zorgsector, heeft van ROM InWest en bestaande aandeelhouders een totale investering van € 1.5 miljoen ontvangen. Met dit geld...
       Nieuws
02 april 2024

Fondsbeheer van Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) komt naar ROM InWest

Vanaf 2 april brengt de provincie Noord-Holland het PDENH fondsbeheer onder bij ROM InWest. PDENH heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in duurzame en innovatieve bedrijven...
       Nieuws
19 maart 2024

ROM InWest neemt aandeel in algenkweektechnologiebedrijf Lgem  

ROM InWest heeft op 15 december 2023 een aandeel genomen in Lgem, technologiespecialist in de grootschalige kweek van microalgen voor commerciële toepassingen – met name...

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief