AI-workshop voor innovatieve ondernemers: begin klein

Kunstmatige intelligentie (kortweg AI) had lang een futuristisch imago, maar is inmiddels keiharde realiteit. Ook steeds meer ondernemers profiteren dagelijks van gebruiksvriendelijke tools zoals ChatGPT, Midjourney en Teachable Machine. Om hen te inspireren én te helpen met vragen over de kansen en risico’s van AI, organiseerde ROM InWest op woensdag 7 juni samen met de Nederlandse AI Coalitie I NL AIC de workshop ‘Waardecreatie met data & AI voor uw onderneming’.

Dat AI breed toepasbaar is, bleek wel uit de diversiteit aan sectoren die vertegenwoordigd waren in de Koepel in Haarlem, de locatie voor het evenement. Elf startups, scale-ups, mkb-bedrijven en ‘grote spelers’ – waaronder een ingenieursbedrijf en ondernemers uit de vastgoed, interieurinrichting, transport en fashion – gaven uitleg over de rol van AI in hun bedrijfsmodel.

Kennisniveau gestegen
“Als je een paar maanden terug op een evenement over AI vertelde, begreep niemand precies wat het inhoudt en wat je er allemaal mee kan”, vertelt Guido Duijzers van Active Collective, die deelnemers aan de workshop op weg hielp met het maken van een roadmap voor de implementatie van AI in hun organisatie. “Tijdens deze workshop merkte je dat het kennisniveau inmiddels al hoger ligt. Ondernemers hebben meestal een goed begrip van AI, zien de talloze mogelijkheden en passen het bijna dagelijks toe. Vooral ChatGPT is populair.”

Advies: begin klein
Duijzers en collega-begeleiders gaven de deelnemers mee om met een klein AI-project te beginnen. “Juist omdat de mogelijkheden van AI enorm zijn, zie je als ondernemer al snel door de bomen het bos niet meer. Ons advies: kijk waar de grootste winst te behalen valt in je organisatie, schrijf van die activiteit het complete bedrijfsproces uit en onderzoek hoe AI dat proces kan optimaliseren of automatiseren. Parallel daaraan is het goed om de waarde van data voor je bedrijf te bepalen – én hoe je die data optimaal kunt benutten.”

Ook beginnen met toepassing van AI?
Worstel jij ook met vragen rond AI, zoek je netwerkpartners voor jouw onderneming of heb je financiering nodig voor je innovatietraject? Neem dan contact op met Linze Rijswijk (linze.rijswijk@rominwest.nl) of Jorn Eiting (jorn.eiting@rominwest.nl) bij ROM InWest.

 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gerelateerde items

       Nieuws
28 februari 2024

Terugblik ROM Young Talent Program 2023 

Medio maart 2023 ging het ROM Young Talent Program van start, een nieuw en uniek initiatief voor net afgestudeerden en starters op de arbeidsmarkt met...
      ROM InWest
20 februari 2024

“Digitalisering is een katalysator van urgente transities in de hele maatschappij” 

Door ondernemers te helpen bij het uitstippelen en financierbaar maken van hun digitale innovaties, versnelt ROM InWest de digitalisering van de maatschappij. Vanwaar de keuze...
       Nieuws
08 februari 2024

Dit zijn de genomineerden voor de Zorginnovatieprijs 2024 

Welk Noord-Hollands bedrijf gaat naar de nationale finale van de Zorginnovatieprijs 2024 – de prijs voor de meest innovatieve onderneming op het gebied van zorg...

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief