AI-workshop voor innovatieve ondernemers: begin klein

Kunstmatige intelligentie (kortweg AI) had lang een futuristisch imago, maar is inmiddels keiharde realiteit. Ook steeds meer ondernemers profiteren dagelijks van gebruiksvriendelijke tools zoals ChatGPT, Midjourney en Teachable Machine. Om hen te inspireren én te helpen met vragen over de kansen en risico’s van AI, organiseerde ROM InWest op woensdag 7 juni samen met de Nederlandse AI Coalitie I NL AIC de workshop ‘Waardecreatie met data & AI voor uw onderneming’.

Dat AI breed toepasbaar is, bleek wel uit de diversiteit aan sectoren die vertegenwoordigd waren in de Koepel in Haarlem, de locatie voor het evenement. Elf startups, scale-ups, mkb-bedrijven en ‘grote spelers’ – waaronder een ingenieursbedrijf en ondernemers uit de vastgoed, interieurinrichting, transport en fashion – gaven uitleg over de rol van AI in hun bedrijfsmodel.

Kennisniveau gestegen
“Als je een paar maanden terug op een evenement over AI vertelde, begreep niemand precies wat het inhoudt en wat je er allemaal mee kan”, vertelt Guido Duijzers van Active Collective, die deelnemers aan de workshop op weg hielp met het maken van een roadmap voor de implementatie van AI in hun organisatie. “Tijdens deze workshop merkte je dat het kennisniveau inmiddels al hoger ligt. Ondernemers hebben meestal een goed begrip van AI, zien de talloze mogelijkheden en passen het bijna dagelijks toe. Vooral ChatGPT is populair.”

Advies: begin klein
Duijzers en collega-begeleiders gaven de deelnemers mee om met een klein AI-project te beginnen. “Juist omdat de mogelijkheden van AI enorm zijn, zie je als ondernemer al snel door de bomen het bos niet meer. Ons advies: kijk waar de grootste winst te behalen valt in je organisatie, schrijf van die activiteit het complete bedrijfsproces uit en onderzoek hoe AI dat proces kan optimaliseren of automatiseren. Parallel daaraan is het goed om de waarde van data voor je bedrijf te bepalen – én hoe je die data optimaal kunt benutten.”

Ook beginnen met toepassing van AI?
Worstel jij ook met vragen rond AI, zoek je netwerkpartners voor jouw onderneming of heb je financiering nodig voor je innovatietraject? Neem dan contact op met Linze Rijswijk (linze.rijswijk@rominwest.nl) of Jorn Eiting (jorn.eiting@rominwest.nl) bij ROM InWest.

 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gerelateerde items

Circulair
       Nieuws
18 september 2023

C the Future met ROM InWest op 6 oktober: maak kans op gratis kaartjes!

Wil je weten waar jouw onderneming staat op het vlak van digitalisering, circulariteit en duurzaamheid? Kom op 6 oktober naar C the Future en ontdek waar de kansen van jouw onderneming liggen in de toekomst! Laat je inspireren door een uitgebreid programma met workshops, presentaties, talkshows en infosessies georganiseerd oor de innovatieve en circulaire MAAKers in de meer dan 30 units op het terrein.  
       Nieuws
14 september 2023

“Van Documentairemaker naar sapmaker”: hoe Kumasi drinks voedselverspilling tegengaat én armoede bestrijdt

VERSPILLINGSVRIJE WEEK - Cacao kennen we vooral als hoofdingrediënt van chocolade. Maar wist je dat de cacaovrucht naast bonen ook 50% vruchtvlees bevat? Dit gaat meestal verloren in het verwerkingsproces van chocolade. “ Zonde!", dachten ze bij Kumasi. “We ontwikkelden een frisdrank die voedselverspilling tegengaat én armoede bestrijdt”.
       Nieuws
13 september 2023

Slimme data beperkt verspilling bij gezonde foodautomaat tot minimum 

VERSPILLINGSVRIJE WEEK - Wat als je snel iets wilt eten, maar tóch gezond? Tot voor kort was je hiervoor aangewezen op snoepautomaten met vaak een assortiment van veelal ongezond voedsel. Zeker later op de avond in bijvoorbeeld een ziekenhuizen, kantoren of treinstations. Health Food Wall wil 24/7 verse, gezonde voeding aanbieden, juist op plekken waar dit aanbod zeer beperkt is. 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief