De Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit: drie tips ter voorbereiding van je aanvraag

Ben jij als transportondernemer of tankstationhouder overtuigd van waterstof, maar schiet de financiering voor je innovatie nog tekort? Dan is er goed nieuws! Vanaf maart 2024 kun je namelijk de Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWIM) aanvragen. Business Developer Eric van Heerwaarden legt uit wat het doel is van de subsidie en waarom het goed is om nu al met de voorbereiding van je aanvraag te starten.

“Waterstof biedt één van de mogelijke verduurzamingsroutes voor wegtransport. Cruciaal daarvoor is een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations”, aldus Eric. “Met de Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit wil het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat die tankinfrastructuur én het gebruik ervan door vervoerders een impuls geven. De subsidie heeft een totale waarde van maar liefst € 125 miljoen en is primair bedoeld voor tankstations en voor ondernemers in zware mobiliteit die hun wagenpark willen verduurzamen.”

Tips ter voorbereiding

De drie belangrijkste tips van Eric:

  1. Betrek projectpartners

“De subsidie-aanvraag is gericht op het samenbrengen van vraag en aanbod. Voor een rendabele business case van een tankstation én een kansrijke subsidieaanvraag moet je in totaal de aanschaf van zo’n vijftien waterstof vrachtwagens bundelen. In de praktijk betekent dit dat je moet gaan samenwerken met andere ondernemers. Het vinden van die andere ondernemers kan tijd kosten, dus nu al beginnen met zoeken is het devies.”

  1. Werk je investeringsplan uit

“Cruciaal voor elke subsidieaanvraag is een solide en gedetailleerd investeringsplan, dat duidelijk maakt waarvoor je de subsidie precies nodig hebt. Werk dit plan al zoveel mogelijk uit, zodat je het begin maart gereed hebt voor je aanvraag.”

  1. Regel je vergunning(en)

“De fase waarin de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een waterstoftankstation verkeert, weegt mee in de beoordeling van je aanvraag. Heb jij de omgevingsvergunning voor jouw tankstation nog niet binnen? Regel die dan nu alvast.”

Blijf op de hoogte

Ben jij geïnteresseerd in de Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit, maar weet je niet zeker of je ervoor in aanmerking komt? Of zit je met specifieke vragen rond de voorbereiding van je aanvraag? Neem dan contact op met Eric van Heerwaarden, Business Developer bij ROM InWest (eric.van.heerwaarden@rominwest.nl). Via de website van ROM InWest en op RVO.nl blijf je op de hoogte van het laatste nieuws omtrent de subsidie.

 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gerelateerde items

chuck works
       Nieuws
21 mei 2024

Databeveiliging 2.0: hoe Chunk Works slimmer groeit met persoonlijke begeleiding van ROM InWest

‘Datagevoelige’ organisaties kijken met angst en beven naar de snelle opkomst van quantum computers, waarmee hacken kinderspel wordt. Het jonge techbedrijf Chunk Works – opgericht...
       Nieuws
15 mei 2024

Hoe Fabafull met plantaardige tussendoortjes de zorg bedient én de eiwittransitie ‘voedt’

Inspelen op de groeiende vraag naar eiwitrijke voeding in de zorg en tegelijkertijd de eiwittransitie versnellen: met Fabafull, een smaakvol tussendoortje gemaakt van plantaardig eiwit,...
       Nieuws
07 mei 2024

Acceleratieprogramma Toekomstig bouwen: voor startups die blijvend willen groeien

Start-up in biobased of circulaire bouwsector? Betrokken bij datagedreven infrastructuurbeheer en -onderhoud? Schrijf je voor 15 december in voor het acceleratieprogramma Toekomstbestendig Bouwen!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief