Het kabinet heeft in zijn plannen duidelijk aandacht voor regionale bedrijvigheid. En, ook van belang, voor het terugdringen van de regeldruk. Om iedere regio daarin tot zijn recht te laten komen is samenwerking binnen en tussen regio’s essentieel. De Meerjarenstrategie bovenregionale samenwerking 2024-2027 biedt hiervoor een goede basis. Innovaties en ondernemingsklimaat moeten zich richten op de noodzakelijke transities, zodat echt sprake is van een duurzaam verdienvermogen voor Nederland. De recente Europese rapporten van Enrico Letta en Mario Draghi laten nog eens zien waarom dat zo belangrijk is.
“Het is heel goed dat dit kabinet aandacht heeft voor de regio en de regionale economie. Dat gaat ook om de bijbehorende voorwaarden, zoals veiligheid, woningnood, energietransitie en ruimtelijke ordening. Regionale ontwikkelingsmaatschappijen leveren graag een bijdrage aan het verzilveren van de kansen voor ondernemen, innovatie en regionale economische ontwikkeling, Kortom, het duurzaam verdienvermogen van Nederland. Over deze onderwerpen en aanpak gaan we graag in gesprek met kabinet en parlement.” reageert Wendy de Jong, voorzitter van ROM-Nederland, het samenwerkingsverband van de negen ROM’s in Nederland.
Mkb-innovatie draagt bij aan R&D-doelstellingen
De huidige 2,3% aan R&D-uitgaven in Nederland is te weinig om onze doelen te bereiken. Zeker omdat dit nog inclusief het beëindigde Nationaal Groeifonds én inclusief de R&D-investeringen van grote bedrijven is, die waarschijnlijk hun plafond in Nederland hebben bereikt. ROM-Nederland vindt het belangrijk dat Nederland de Europese doelstelling behaalt om 3% van het bruto binnenlands product te besteden aan R&D-activiteiten. Om onze doelen te bereiken, is innovatie door mkb-ondernemingen belangrijk. Daar moet in de ogen van de ROM’s dan ook aandacht aan worden besteed.
ROM-voorzitter Wendy de Jong: “Het kabinet stelt terecht dat een sterk ondernemingsklimaat onmisbaar is voor een stabiele Nederlandse economie en voor gezonde bedrijven. Innovatie kan ook helpen de arbeidskrapte te verlichten. Daar profiteert iedereen van. Maar om dat te bereiken en daarmee ook onze innovatieve economie verder te stimuleren, moeten we samenwerken. En is het belangrijk dat alle partijen die deze maatregelen ondersteunen, de benodigde aandacht en investeringen krijgen. Dus niet specifiek één of enkele organisaties, maar én de regionale ontwikkelingsmaatschappijen, én Invest-NL, én Invest International, én onderzoeks- & onderwijsinstellingen én andere relevante partijen uit bedrijfsleven en overheid.”