Het begon allemaal met de documentaire van Lars Gierveld (co-founder) in 2018. Sinds 2000 is er veel te doen rond armoede en kinderarbeid in de cacao-industrie. Met de documentaire werd in kaart gebracht wat één van de grootste cacaoproducenten, Nestlé, sinds die tijd ondernomen had. Tijdens deze trip door West-Afrika proefde Lars voor het eerst de witte pulp van de cacaovrucht. Heerlijk, maar weinig waardevol voor de lokale boeren die alleen inkomsten konden genereren van de bonen. De helft van de vrucht wordt verspild. “Daarom is Kumasi ontstaan, van het vruchtvlees maken we sappen en frisdrank. Voor de lokale boeren betekent dit extra inkomsten”, vertelt Linda.
Impactvolle flagship producten
Op dit moment telt Kumasi twee flagship-producten, de sappi en de gassi. “Hiermee genereren we inkomsten. Ons doel is echter vooral om consumenten bewust te maken van de andere kant van de cacaovrucht. Met een blikje Kumasi voorkom je al gauw de verspilling van twee vruchten. We hebben ondertussen al meer dan 1,5 miljoen vruchten optimaal kunnen verwerken. De cacaoboeren worden hiervoor in verhouding betaald. Door de verkoop van dit vruchtvlees verdienen lokale telers zelfs tot 30% meer per kilo cacao”, aldus Linda. ”Verder willen we door het tonen van de productiemogelijkheden van de cacaovrucht grotere merken inspireren om zelf met de pulp aan de slag te gaan, bijvoorbeeld als vulling in chocolade”.
Productontwikkeling in West-Afrika
Voor de productontwikkeling is Kumasi zelf aanwezig in West-Afrika. Linda verhuisde hiervoor recent nog naar Ivoorkust. In het kader van voedselverspilling vindt Linda dat we ook kritisch moeten kijken naar wat er speelt aan het begin van de supply chain. “Hier gaat soms al 3 0-50% verloren omdat een product niet goed wordt opgeslagen of omdat we de mogelijkheden van een product niet kennen. Daarom is het cruciaal om op dit gebied te innoveren en te investeren in lokale start-ups. Zelf willen we lokaal verder uitbreiden op de West-Afrikaanse markt om zo verder verspilling te verminderen en armoede tegen te gaan.”