Wat doet DOPS
Reststromen zoals huishoudelijk afval, organisch materiaal of industriële bijproducten zijn voor veel bedrijven een hoofdpijndossier, zeker gezien de problemen omtrent CO₂-uitstoot. Maar voor het Noord-Hollandse DOPS vormen ze juist de sleutel tot verduurzaming. Met hun Direct Carbon Immobilization-technologie (DCI) zetten ze moeilijk verwerkbaar afval om naar herbruikbare producten zoals synthetisch gas (syngas) en actieve kool. En dat met een veel lagere CO₂-uitstoot dan traditionele technieken.
“De techniek van DOPS kan een grote rol spelen in het oplossen van meerdere maatschappelijke uitdagingen tegelijkertijd: afvalverwerking, duurzame energie én circulaire grondstoffen”, zegt Reynier de Monchy, investment manager bij ROM InWest.
Een ecosysteem dat werkt
De basis voor deze investering werd al in 2021 gelegd. Met de juiste ondersteuning op het juiste moment vanuit het ecosysteem in Noord-Holland kon DOPS zich stap voor stap verder ontwikkelen. Het Ontwikkelingsbedrijf Noord Holland Noord, heeft Dops met diverse partijen in contact gebracht. In 2022 ontving het bedrijf een voucher vanuit het Innovatieprogramma Energie & Klimaat van de Provincie Zuid-Holland, waarmee ze in samenwerking met Gouda Refractories labtesten uitvoerden. Toen volgde deelname aan het GO!-NH Acceleratorprogramma van de Provincie Noord-Holland, waarin DOPS haar marktpotentie verder verkende. Via PIM Noord-Holland werd DOPS geïntroduceerd bij ROM InWest en het Innovatiefonds Noord-Holland, wat leidde tot een vroege proof-of-concept financiering van €350.000. Later nam het bedrijf deel aan de Green Chemistry Accelerator, uitgevoerd door ROM InWest, om samen met experts scherper te formuleren waar hun klanten zitten en hoe zij zich ten opzichte van deze klanten willen positioneren. “We hebben samengewerkt om het probleem dat DOPS oplost en hun markt duidelijk in beeld te krijgen. Dat hielp hen om een heldere toekomstvisie te formuleren,” aldus Robin van Beijnum, business developer energietransitie bij ROM InWest.
Eerst focus, dan pas opschalen
De innovatie van DOPS zit hem in het modulaire ontwerp: per reactor kan een andere reststroom worden verwerkt. Zo is de technologie flexibel inzetbaar. “Waar andere vergassingstechnologieën stagneren door mega-investeringen en afhankelijkheid van één soort grondstof, heeft DOPS er voor gekozen om stapsgewijs op te schalen,” legt Robin van Beijnum uit. “Eerst richten ze zich op het goed uitwerken van de bestaande technologie. Dan gaan ze pas verder opschalen. Dat is precies wat in deze fase nodig is om door te groeien naar een fossielvrije industrie.”
Doorontwikkeling
Met de investering van €5 miljoen wordt de technologie doorontwikkeld van TRL 6 naar TRL 7-8. Dat betekent: valideren op grotere schaal, testen van efficiëntie en voorbereiden op de eerste commerciële fabriek. “We werken toe naar een eerste demo-installatie, waarschijnlijk bij een industriële partner zoals een steenfabriek of afvalverwerker,” zegt de Monchy. “Ze zoeken naar alternatieven voor aardgas. Daarbij hebben we op veel plekken in Nederland te maken met netcongestie. Dat is nogal wat. Daarom is syngas uit reststromen een aantrekkelijke oplossing.”
ROMs als vliegwiel
De investering in DOPS werd mede mogelijk door de nauwe samenwerking tussen ROM InWest en InnovationQuarter waarbij IQ het voortouw nam waarna de private investeerders snel volgden. “Zonder de ROMs als eerste bewegers was deze investering er waarschijnlijk niet gekomen,” zegt de Monchy. “Door samen te werken konden we goed uitleggen dat de technologie potentie heeft. Daarbij kregen we de kans om DOPS financieel te begeleiden, en hun sparringpartner in strategie, marktbenadering en focus te zijn.”
Technologie met verschillende toepassingen vraagt om richting
Juist door de veelzijdigheid van de technologie, afvalverwerking, gasproductie, koolstof als grondstof, is het belangrijk dat DOPS nu scherpte aanbrengt. “We hebben samen met het team gekeken: waar zit de meeste tractie, waar is de behoefte het grootst, en waar is het verdienmodel het sterkst,” vertelt van Beijnum. “Die focus is heel belangrijk om succesvol op te schalen.” De Monchy: “Het kan een flinke weg zijn van idee naar markt. Maar ieder stapje telt. Als ROM InWest willen we het pad toegankelijk maken voor meer ondernemers met slimme oplossingen voor de energietransitie.”
Welke tips hebben de Monchy en van Beijnum voor een goed werkend ecosysteem?
- Zorg voor een continue keten van ondersteuning: van PIM tot proof-of-concept, laat geen ‘gaten’ vallen in het ecosysteem zodat de ondernemers de veiligheid hebben om door te ontwikkelen;
- Investeer niet alleen geld, maar help ook ondernemers focus aan te brengen: juist bij brede technologieën is een duidelijke marktkeuze heel belangrijk voor succes. Programma’s als GO!NH en de Green Chemistry Accelerator helpen ondernemers strategisch te groeien;
- Durf de eerste stap te zetten: ROMs kunnen marktsignalen afgeven die private investeerders in beweging brengen;
- Werk intensief samen met andere ROMs: de samenwerking met IQ was cruciaal voor het sluiten van de financieringsronde.