Laat ik het maar meteen eerlijk zeggen: dat innovatie klimaat baart mij zorgen met mijn blik op het coalitieakkoord op hoofdlijnen en het nieuwe kabinet. Nederland was al laat ingestapt om het innovatieklimaat te stimuleren en het huidige kabinet lijkt daar bepaald geen extra vaart mee te gaan maken. En dat terwijl innovatie de zuurstof is van de economie van morgen, van overmorgen zelfs. Er is echt veel meer aandacht nodig voor innovatief ondernemerschap als motor van het toekomstig verdienvermogen van Nederland.
Genoeg innovatiepotentieel
Aan het innovatiepotentieel in onze regio ligt het niet. Op bezoek bij ondernemers blijf ik me verbazen over alle mooie dingen qua innovatie die in Noord-Holland gebeuren met nieuwe technologie, groene energie en duurzame voedselvoorziening. Zo was ik onlangs nog bij een bedrijf dat algen kweekt om vlees deels te vervangen. De missie van deze ondernemer is dat producten straks nog maar 25 procent vlees bevatten; een verschuiving waar de consument niets van merkt. Juist omdat veel van dit soort innovaties onder de radar plaatsvinden, is het aan ons om ondernemers te helpen hun oplossing marktklaar en over het voetlicht te krijgen. Met als einddoel dat ze de impact kunnen maken waar ze op mikken.
Ministerie van Ondernemerschap
Een bekend probleem bij beginnende innovaties is dat de private markt vaak nog geen investeringen aandurft. Doorzetten met publieke steun is in zo’n geval cruciaal om een veelbelovend product of project niet te laten mislukken. Met het oog op het coalitieakkoord zie ik daar eerlijk gezegd nog niet zo 1-2-3 een structuur voor ontstaan. Kijk alleen al naar de namen van de ministeries: waarom hebben we nog steeds geen ministerie voor Innovatie? Met enige jaloezie kijk ik dan naar Zweden, waar het ministerie van Economische Zaken de naam ministerie van Ondernemerschap draagt. Ook in Nederland zou het goed zijn als we het belang van innovatie hoger aanslaan en onze economie door een andere lens bekijken.
Eén succes compenseert de rest
Publiek geld is natuurlijk belastinggeld. Ik begrijp dan ook goed de weerstand die mensen voelen als dat geld naar ondernemingen gaat die vervolgens mislukken. Toch hoort dit erbij als je – zoals wij – investeert in de allereerste fase van innovatieve ondernemers. Zij moeten immers nog een hele organisatie- en marktontwikkeling door. De realiteit is dat de meeste het niet zullen redden, maar succes compenseert echter alle investeringen in bedrijven die failliet zijn gegaan. Zo werkt het spel eenmaal. Belangrijk is dat we uitleggen waarom wij in deze vroege fase investeren en waarom dit goed is voor het toekomstig verdienvermogen van Noord-Holland. Wat daarbij helpt zijn de praktijkvoorbeelden van failliete ondernemingen waarvan de technologie elders doorontwikkeld wordt.
Ver vooruit blijven kijken
Cruciaal is ook dat we met zijn allen ver vooruit blijven kijken. Ondernemers, de politiek en investeerders moeten zich nog meer bezighouden met het Noord-Holland van de toekomst dan met dat van vandaag. Alleen zo kunnen we voorbereid zijn op een nieuwe economie van morgen. Noord-Holland telt maar liefst 450.000 ondernemers, van de kaasboer om de hoek tot innovatief ondernemende familiebedrijven. Hoe helpen we die verder en wat is daarvoor nodig? Die vraag moeten we onszelf blijven stellen.
Welverdiende vakantie
Voordat we ons weer collectief over dit vraagstuk buigen, is het nu tijd voor een welverdiende vakantie. Ik wens iedereen ontspannen weken toe – met vrienden, familie of solo, in buiten- of binnenland en misschien zelfs wel in het vertrouwde Noord-Holland. Mocht u van ons op de hoogte willen blijven: ROM InWest draait door op LinkedIn, dus volg ons daar vooral.