Slimme data beperkt verspilling bij gezonde foodautomaat tot minimum 

Wat als je snel iets wilt eten, maar tóch gezond? Tot voor kort was je hiervoor aangewezen op snoepautomaten met vaak een assortiment van veelal ongezond voedsel. Zeker later op de avond in bijvoorbeeld een ziekenhuizen, kantoren of treinstations. Health Food Wall wil 24/7 verse, gezonde voeding aanbieden, juist op plekken waar dit aanbod zeer beperkt is.   

Hiervoor zet het bedrijf hetzelfde type automaten in, maar dan gevuld met verse producten. Met slimme data-driven software en ‘intelligent fridges’ wordt voedselverspilling daarbij zoveel mogelijk voorkomen. 

Oprichter van Health Food Wall Anouk Snelders heeft een achtergrond in diëtiek en heeft als kok in diverse lunchtentjes een passie voor gezond eten ontwikkeld. “Mensen willen gezondere keuzes maken, maar om dat echt te ondersteunen, moet de drempel lager. Onze intelligente ‘fridges’ bieden de snelheid en het gemak van vending machines, maar zijn gevuld met vers, gezond voedsel en drinken in plaats van ongezonde producten. Gelukkig maar, want gevulde koeken en zakjes chips dragen niet echt bij aan de vitaliteit van studenten, reizigers of kantoorpersoneel.” 

Houdbaarheid punt van aandacht 

Inmiddels staan op meer dan 40 locaties in Nederland machines van Health Food Wall. Onder andere op Schiphol, in kantoorgebouwen en ziekenhuizen zoals Erasmus Medisch Centrum. Dit aantal groeit snel. “Hoewel het verse, en kant-en-klaar-assortiment mensen verleidt om vaker te kiezen voor de gezonde optie, blijft houdbaarheid bij ons een punt van aandacht. Alle producten in de automaten zijn na productie vijf dagen houdbaar. Tegelijkertijd verwachten klanten dat de automaten op alle locaties altijd voldoende voorraad hebben.”  

Verspilling tegengaan met data en slimme software 

“Om verspilling te voorkomen, gebruiken we de data die we krijgen uit de ‘fridges’ voor een zo optimaal mogelijk voorraadbeheer. Ook zetten we op basis van die data kortingen in om klanten te stimuleren producten te kopen die op de ‘tenminste houdbaarheidsdatum’ zitten. Daarnaast hebben we ons assortiment aangevuld met producten van externe partijen met een langere houdbaarheid, wat de kans op derving kleiner maakt.” 

 Onderzoek en pilots voor nog minder verspilling 

Om ook de laatste verspilling te voorkomen, doet Health Food Wall onderzoek en zijn ze hun data-driven software nog verder aan het verbeteren. Onlangs ontving het bedrijf hiervoor een voucher van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. “We zijn recent de pilot ‘dynamic discounting’ gestart. We proberen te achterhalen wat het juiste moment is om een product af te prijzen zodat het toch nog gekocht en dus niet weggegooid wordt. Ook zijn we bezig met een mobiele app waarmee we op persoonsniveau kortingen kunnen aanbieden. Zo kunnen we vaste klanten misschien verleiden om met korting een sapje te kopen dat een dag later niet meer houdbaar zou zijn. Wordt vervolgd!” 

 

Meer informatie? 

Health Food Wallis stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling. Kijk hier voor meer informatie over het bedrijf. 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gerelateerde items

Circulair
       Nieuws
18 september 2023

C the Future met ROM InWest op 6 oktober: maak kans op gratis kaartjes!

Wil je weten waar jouw onderneming staat op het vlak van digitalisering, circulariteit en duurzaamheid? Kom op 6 oktober naar C the Future en ontdek waar de kansen van jouw onderneming liggen in de toekomst! Laat je inspireren door een uitgebreid programma met workshops, presentaties, talkshows en infosessies georganiseerd oor de innovatieve en circulaire MAAKers in de meer dan 30 units op het terrein.  
       Nieuws
14 september 2023

“Van Documentairemaker naar sapmaker”: hoe Kumasi drinks voedselverspilling tegengaat én armoede bestrijdt

VERSPILLINGSVRIJE WEEK - Cacao kennen we vooral als hoofdingrediënt van chocolade. Maar wist je dat de cacaovrucht naast bonen ook 50% vruchtvlees bevat? Dit gaat meestal verloren in het verwerkingsproces van chocolade. “ Zonde!", dachten ze bij Kumasi. “We ontwikkelden een frisdrank die voedselverspilling tegengaat én armoede bestrijdt”.
       Nieuws
12 september 2023

“Geen banaan gaat onnodig verloren”: Hoe Sunt voedselverspilling bestrijdt met bananenbrood 

VERSPILLINGSVRIJE WEEK - “Geen banaan onnodig verloren laten gaan." Dat is de missie van Sunt. De banaan is immers het meest verspilde fruit wereldwijd. Tijd voor een revolutie van dit iconische fruit dachten ze bij Sunt. Daarom startte ze in (2019) met de productie van het eerste kant-en-klaar bananenbrood in de supermarkt.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief