Naast alle gegarandeerde eer, aandacht en erkenning staat er in februari flink wat op het spel voor de vier bedrijven (Augmedit, Kepler Vision Technologies, Layco en Ellogon.AI) die aan de voorronde van de Zorginnovatieprijs meedoen. Want, wie doorgaat naar de finale, krijgt een jaar gratis lidmaatschap van de Network Council van Amsterdam Economic Board, wint twee tickets voor Innovation for Health. Én mag zijn innovatie pitchen tijdens de finale op 21 maart op het Health Valley Event. Dat betekent extra exposure dagt een uitgelezen kans is voor ondernemers om hun reeds uitgewerkte, geteste en gelanceerde innovatie te versnellen.
Overtuigende en schaalbare business modellen
“Juist opschalende ondernemingen in de zorgsector hebben veel baat bij een goed netwerk en zichtbaarheid. De zorg is namelijk een lastige markt om toegang tot te krijgen”, vertelt senior business developer Linze Rijswijk. Namens ROM InWest zit hij in de regionale organisatie Zorg2025 van de Zorginnovatieprijs 2024. “Samen met Amsterdam Economic Board, Sigra, Rabobank en Amsterdam AI hadden we de lastige taak om uit de 25 Noord-Hollandse inzendingen de beste te selecteren. De vier genomineerde bedrijven hebben gemeen dat ze innovatief zijn, een overtuigend en schaalbaar business model hebben en veel impact kunnen maken in de zorg.”
De vier genomineerden voor de zorginnovatieprijs voorronde op 13 februari zijn:
- Lumi van Augmedit: snellere en betere operaties met 3D hologram
Opereren op basis van 2D beeldtechnologie is al jarenlang de norm voor lab-personeel, onderzoekers en artsen. Helaas is het ook relatief ingewikkeld, inefficiënt en niet altijd effectief, omdat bij deze technologie nog flink wat ruimte voor fouten bestaat. Het systeem van Augmedit (genaamd ‘Lumi’) zet bestaande 2D scans in een eigen cloud-omgeving om in een 3D hologram, dat veel beter te bestuderen is. Zo leidt deze zorginnovatie tot betere en efficiëntere zorg en lagere zorgkosten.
- Kepler Night Nurse: betere ouderenzorg dankzij slimme valpreventie en -detectie
Het nu al extreme personeelstekort in de zorg zal de komende vijf jaar met nog eens 25% stijgen, terwijl de zorgvraag door de vergrijzing alleen maar groeit. Verregaande automatisering is cruciaal om de gezondheidszorg te ontlasten. Met de bestaande, veelal ouderwetse sensoren in verzorgingstehuizen is zorgpersoneel nu vaak pas na vijf minuten ter plaatse als een client uit zijn stoel of bed valt. Ook zijn meldingen vaak vals alarm, bijvoorbeeld door een client die per ongeluk op de alarmknop drukt. De slimme sensor van Kepler Night Nurse stuurt al een melding binnen 10 seconden na een valpartij én voorkomt ongevallen door heel precies de bewegingen van patiënten te detecteren – bijvoorbeeld het opstaan uit een stoel of het op de rand van het bed gaan zitten. Hierdoor is personeel eerder ter plaatse en neemt het aantal valse alarmen met 99% af. - Vela®: beter toegankelijk én duurzamere obstetrische zorg wereldwijd
Vela® van het bedrijf LAYCO is een herbruikbare vacuüm extractor die zorg rondom bevallingen verduurzaamt en toegankelijker maakt voor moeder en kind. Met Vela® is omgerekend zo’n 40% CO2-eq uitstoot en 98% afval te besparen ten opzichte van de wegwerpvariant. Door het product in hoge-inkomenslanden voor een normale prijs aan te bieden, is de prijs in lage- en middeninkomenslanden te verlagen. Verder worden ziekenhuizen in rurale gebieden door het herbruikbare karakter minder afhankelijk van de vaak dure en onbetrouwbare toeleveringsketen. Zo leidt deze innovatie wereldwijd tot beter toegankelijke obstetrische zorg én verkleint het de impact van de zorgsector op het milieu. - EIDOSTM: betere patiënt-selectie voor effectievere immunotherapie
EIDOSTM van het bedrijf Ellogon.AI is een op AI gebaseerde oplossing die helpt om kankerpatiënten te selecteren die baat zullen hebben bij immunotherapie, een relatief nieuwe behandelmethode voor kanker. Resultaat blijft op dit moment uit bij zo’n 30% van de patiënten die immunotherapie krijgen, terwijl de therapie bij circa 15% van de niet geselecteerde patiënten waarschijnlijk wél baat zou hebben. Met EIDOSTM is immunotherapie gerichter inzetbaar en blijft kankerzorg in brede zin beschikbaar en betaalbaar voor iedereen.
Registreren
Meld je hier aan voor het event van de regionale voorronde van de Zorginnovatieprijs en de Officiële Opening Plus Ultra Amsterdam. Tijdens het juryberaad is de opening van Plus Ultra Amsterdam. Er is ook een paneldiscussie met onder andere: Jeroen Heijs van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Marlies Schijven en Hans van Goudoever van Amsterdam UMC en Michel Leemhuis van Kadans Science Partner.
Programma
15:30 – 16:00: Registratie & Netwerken
16:00 – 16:10: Welkom door Gerty Holla van Zorg2025 en Amsterdam Economic Board en Michel Leemhuis van Kadans Science Partner
16:10 – 16:25: Presentatie door Maryse Wiewel van Healthplus.ai, Winnaar van de Regionale Voorronde 2023
16:20 – 17:00: Pitches deelnemers Regionale Zorginnovatieprijs
17:00 – 17:30: Officiële Openingsceremonie van Plus Ultra Amsterdam: panel gesprek olv dagvoorzitter
17:30 – 17:45: Bekendmaking van de Winnaar van de Voorronde Zorginnovatieprijs
17:45 – 19.00: Netwerken & Borrel