Hiervoor zet het bedrijf hetzelfde type automaten in, maar dan gevuld met verse producten. Met slimme data-driven software en ‘intelligent fridges’ wordt voedselverspilling daarbij zoveel mogelijk voorkomen.
Oprichter van Health Food Wall Anouk Snelders heeft een achtergrond in diëtiek en heeft als kok in diverse lunchtentjes een passie voor gezond eten ontwikkeld. “Mensen willen gezondere keuzes maken, maar om dat echt te ondersteunen, moet de drempel lager. Onze intelligente ‘fridges’ bieden de snelheid en het gemak van vending machines, maar zijn gevuld met vers, gezond voedsel en drinken in plaats van ongezonde producten. Gelukkig maar, want gevulde koeken en zakjes chips dragen niet echt bij aan de vitaliteit van studenten, reizigers of kantoorpersoneel.”
Houdbaarheid punt van aandacht
Inmiddels staan op meer dan 40 locaties in Nederland machines van Health Food Wall. Onder andere op Schiphol, in kantoorgebouwen en ziekenhuizen zoals Erasmus Medisch Centrum. Dit aantal groeit snel. “Hoewel het verse, en kant-en-klaar-assortiment mensen verleidt om vaker te kiezen voor de gezonde optie, blijft houdbaarheid bij ons een punt van aandacht. Alle producten in de automaten zijn na productie vijf dagen houdbaar. Tegelijkertijd verwachten klanten dat de automaten op alle locaties altijd voldoende voorraad hebben.”
Verspilling tegengaan met data en slimme software
“Om verspilling te voorkomen, gebruiken we de data die we krijgen uit de ‘fridges’ voor een zo optimaal mogelijk voorraadbeheer. Ook zetten we op basis van die data kortingen in om klanten te stimuleren producten te kopen die op de ‘tenminste houdbaarheidsdatum’ zitten. Daarnaast hebben we ons assortiment aangevuld met producten van externe partijen met een langere houdbaarheid, wat de kans op derving kleiner maakt.”
Onderzoek en pilots voor nog minder verspilling
Om ook de laatste verspilling te voorkomen, doet Health Food Wall onderzoek en zijn ze hun data-driven software nog verder aan het verbeteren. Onlangs ontving het bedrijf hiervoor een voucher van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. “We zijn recent de pilot ‘dynamic discounting’ gestart. We proberen te achterhalen wat het juiste moment is om een product af te prijzen zodat het toch nog gekocht en dus niet weggegooid wordt. Ook zijn we bezig met een mobiele app waarmee we op persoonsniveau kortingen kunnen aanbieden. Zo kunnen we vaste klanten misschien verleiden om met korting een sapje te kopen dat een dag later niet meer houdbaar zou zijn. Wordt vervolgd!”
Meer informatie?
Health Food Wall is stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling. Kijk hier voor meer informatie over het bedrijf.