7 januari 2025

Flexiliser: “Vooral het netwerk en advies van ROM InWest zijn voor ons van grote waarde”

Flexiliser met Stef Mellema BIPF ROMInwest
Interview

Hoe verbind je duurzaam opgewekte energie met de voedseltransitie? Drie jonge ondernemers vonden het antwoord in waterstof en landbouw en richtten in 2022 Flexiliser op. Hun ambitieuze missie: boeren door de mest- en stikstofcrisis loodsen én laten meeprofiteren van de energietransitie. Wat is het geheim achter hun innovatieve aanpak? Hoe ondersteunt ROM InWest hen in deze reis? En welke inzichten bracht hun deelname aan het Business Innovation Program Food (BIPF)? Medeoprichter Michel Don Michaloliákos deelt het verhaal achter Flexiliser.

Hoe kwam de oprichting van Flexiliser tot stand?

“Mijn twee huidige zakenpartners Steven van Dalen en Manuel Dieguez Sanchez hebben beiden een duurzaamheidsmaster in Utrecht gedaan en runden samen al SanDalen Sustainability Solutions. Dit consultancybedrijf richtte zich op verduurzaming en energiebesparing van gebouwen. Op zoek naar nieuwe kansen met waterstof benaderden ze mij, omdat ik een oude schoolvriend ben van Steven met flink wat kennis van de energiesector, een ondernemersgeest en een sterk netwerk. De klik was er meteen toen we met elkaar om tafel zaten. Het idee van groene waterstof sprong eruit door de immense uitdagingen én kansen die het biedt. Zo werd de basis gelegd voor Flexiliser.”

Waarom besloten jullie je op de landbouw te richten?

“Toen ons concept in theoretisch opzicht stond, vroegen we in 2022 een haalbaarheidsstudie aan om te toetsen of we ook een haalbare en rendabele business case hadden. De kansen daarop bleken het grootst in de landbouw. Het verdienmodel van boeren staat namelijk zwaar onder druk door de overgangsfase waar de sector zich in bevindt. Een van de grootste uitdagingen: de torenhoge kosten voor mestafzet. Die kosten zijn in slechts drie à vijf jaar gestegen van ruwweg 5 euro naar 30 euro per kuub. Voorheen hoefden veel boeren hier niet eens over na te denken, omdat ze veel meer mest op hun land mochten uitrijden. Dat zij ons al tijdens de haalbaarheidsstudie om hulp vroegen, schetst de urgentie van het probleem.”

Wat houdt jullie concept in?

“Wij willen dat melkveehouders hun eigen verduurzaamde mest over hun eigen land mogen uitrijden onder het motto ‘Eigen mest op eigen land’. En dat ze eventuele overschotten kunnen verkopen zodat hun verdienmodel verbetert. Dit willen wij bereiken door het ‘aanzuren’ van mest, waardoor de uitstoot van ammoniak en stikstof vermindert en dus een duurzaam mestproduct ontstaat. Door deze mest te verrijken met de ‘Flexi-booster’, verbetert de bodemkwaliteit door de toevoeging van mycorrhiza en bacteriële verbinding. Op deze manier behouden melkveehouders hun verdienmodel en worden ze minder afhankelijk van kunstmest.”

“Onze droom voor de langere termijn is systeeminnovatie door het koppelen van energie aan landbouw: we willen melkveehouders veel meer laten profiteren van de energietransitie via ‘decentrale’ productie van groene waterstof, ammoniak en salpeterzuur op eigen land.”

Hoe kwamen jullie in contact met ROM InWest?

“Samenwerking is cruciaal om te bereiken wat wij willen: verbinding energie en landbouw, en daarmee systeeminnovatie. Daarom gingen we op zoek naar financiering en uitbreiding van ons netwerk. Meerdere mensen uit ons netwerk adviseerden ons om contact op te nemen met ROM InWest. Begin 2024 klopten we bij ze aan en sprak ik met Stef Mellema, een van hun senior business developers. Hij helpt ons sindsdien op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door ons te koppelen aan de meest vooruitstrevende boeren in zijn netwerk om onze ideeën en plannen een-op-een met hen te kunnen bespreken. Maar ook zijn uitstekende subsidieadvies is belangrijk voor ons. Als startup is het in deze vroege onderzoeksfase namelijk haast onmogelijk om privaat kapitaal aan te trekken, waardoor je sterk afhankelijk bent van subsidies. Tenslotte wees Stef ons ook op het Business Innovation Program Food (BIPF), waarin hij zelf ook als coach actief is.”

Waarom besloten jullie aan het BIPF mee te doen, en wat leverde het op?

“Stef legde uit dat het programma ons een unieke kans bood om onze grootste uitdagingen aan te pakken. Vooral om beter te begrijpen wie onze klant is. Dat heeft het programma zeker waargemaakt. We weten nu waar melkveehouders hun informatie vandaan halen, welke problemen ze ervaren en wat hun wantrouwen wekt. Zelfs nuances, zoals het verschil tussen het stikstof- en mestprobleem, zijn voor ons nu kraakhelder. Hierdoor kunnen we onze oplossing perfect afstemmen op hun behoeften en inspelen op hun voortdurend veranderende situatie. Dit helpt Flexiliser om consistent door te groeien. Wij zijn zo nu en dan doorgezaagd, maar betere ondernemers geworden.”

Waarom zou je andere ondernemers aanraden om mee te doen met BIPF?

“Omdat je er een betere ondernemer van wordt. Het BIPF biedt startups en mkb-bedrijven met nieuwe ideeën kansen om veel te leren en hun oplossing aan te scherpen voor hun markt en eerste doelgroep. Belangrijk daarbij is dat je conceptueel kunt denken, bereid bent om je overtuigingen los te laten en open staat voor informatie uit de markt en de adviezen van trainers en experts. Omdat wij het programma met die instelling ingingen, weten we nu precies welke stappen we moeten zetten.”

Waar staan jullie nu en wat zijn jullie plannen met Flexiliser?

“Samen met TNO, Adverio Waste Systems en een melkveehouder zijn we bezig met het ontwerpen en bouwen van een installatie voor mestaanzuring. Zodra die operationeel is, kunnen we voor het eerst aantonen dat onze oplossing zowel economisch als technisch haalbaar is. Binnen één tot twee jaar wil Flexiliser hiermee boeren helpen bij het oplossen van hun mestprobleem. Ons ideaal voor de lange termijn is dat mest dankzij onze oplossing geen probleem meer is en alle afvalstromen optimaal worden hergebruikt.”

Meer informatie over het BIPF

Meer weten over BIPF en hoe het acceleratorprogramma jouw bedrijf verder helpt? We organiseren vier keer per jaar een programma. Kijk voor meer informatie op https://rominwest.nl/programma/business-innovation-program-food-bipf/.

Laat je
inspireren

19 december 2024

Eerlijke handel en duurzame productie in sieraden: A Beautiful Story doet het

Interview
In 2006 pakte Cathelijne Lania haar koffers, zegde haar baan bij een Nederlandse corporate op, en vertrok naar Nepal. Daar...
3 december 2024

VanHier: “We denken en beslissen nu veel meer op basis van gevalideerde conclusies”

Interview
Zorgen voor de aarde en elkaar kan alleen als we ook goed zorgen voor de bodem en de grondstoffen die...
29 november 2024

LSH Capital Match 2024: hét matchmaking-event in de life sciences & health-sector

Nieuws
Op 28 november 2024 vond in het Health & Innovation District in Amsterdam het jaarlijkse LSH Capital Match plaats, hét...
7 november 2024

Noord-Holland bruist van innovatie: 29 genomineerden voor KVK Innovatie Top 100

Het is geen verrassing voor ons: Noord-Holland is een broedplaats voor innovatie! Met maar liefst 29 genomineerden voor de KVK...
25 oktober 2024

“Meer ondernemerschap binnen Life Sciences & Health is harde noodzaak”

Interview
Net als in heel Nederland groeit de druk op de Noord-Hollandse zorg in rap tempo. Wat heeft deze sector nodig...
22 oktober 2024

Yoni: “Dankzij ROM InWest kunnen we nog meer mensen met ons verhaal bereiken” 

Interview
Met een duurzamer alternatief voor standaard menstruatieproducten én educatie werkt het in Amsterdam opgerichte Yoni sinds 2015 aan het destigmatiseren...
22 oktober 2024

Swipeguide: gebruik COL maakte onstuimige groei na corona mogelijk

Nieuws
SwipeGuide maakt digitale handleidingen voor fabrieken ter vervanging van papieren werkinstructies. Het Amsterdamse bedrijf dat in 2015 is opgericht heeft...
17 oktober 2024

ROM InWest investeert in Confocal.nl voor groei in live-cell microscopie

Nieuws
ROM InWest investeert samen met Nascent Ventures 5 miljoen euro in de Amsterdamse producent van microscopen Confocal.nl. De technologie van...

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, verhalen, relevante evenementen en meer. 

Ben jij ook een gamechanger?