Hoe kwam de oprichting van Flexiliser tot stand?
“Mijn twee huidige zakenpartners Steven van Dalen en Manuel Dieguez Sanchez hebben beiden een duurzaamheidsmaster in Utrecht gedaan en runden samen al SanDalen Sustainability Solutions. Dit consultancybedrijf richtte zich op verduurzaming en energiebesparing van gebouwen. Op zoek naar nieuwe kansen met waterstof benaderden ze mij, omdat ik een oude schoolvriend ben van Steven met flink wat kennis van de energiesector, een ondernemersgeest en een sterk netwerk. De klik was er meteen toen we met elkaar om tafel zaten. Het idee van groene waterstof sprong eruit door de immense uitdagingen én kansen die het biedt. Zo werd de basis gelegd voor Flexiliser.”
Waarom besloten jullie je op de landbouw te richten?
“Toen ons concept in theoretisch opzicht stond, vroegen we in 2022 een haalbaarheidsstudie aan om te toetsen of we ook een haalbare en rendabele business case hadden. De kansen daarop bleken het grootst in de landbouw. Het verdienmodel van boeren staat namelijk zwaar onder druk door de overgangsfase waar de sector zich in bevindt. Een van de grootste uitdagingen: de torenhoge kosten voor mestafzet. Die kosten zijn in slechts drie à vijf jaar gestegen van ruwweg 5 euro naar 30 euro per kuub. Voorheen hoefden veel boeren hier niet eens over na te denken, omdat ze veel meer mest op hun land mochten uitrijden. Dat zij ons al tijdens de haalbaarheidsstudie om hulp vroegen, schetst de urgentie van het probleem.”
Wat houdt jullie concept in?
“Wij willen dat melkveehouders hun eigen verduurzaamde mest over hun eigen land mogen uitrijden onder het motto ‘Eigen mest op eigen land’. En dat ze eventuele overschotten kunnen verkopen zodat hun verdienmodel verbetert. Dit willen wij bereiken door het ‘aanzuren’ van mest, waardoor de uitstoot van ammoniak en stikstof vermindert en dus een duurzaam mestproduct ontstaat. Door deze mest te verrijken met de ‘Flexi-booster’, verbetert de bodemkwaliteit door de toevoeging van mycorrhiza en bacteriële verbinding. Op deze manier behouden melkveehouders hun verdienmodel en worden ze minder afhankelijk van kunstmest.”
“Onze droom voor de langere termijn is systeeminnovatie door het koppelen van energie aan landbouw: we willen melkveehouders veel meer laten profiteren van de energietransitie via ‘decentrale’ productie van groene waterstof, ammoniak en salpeterzuur op eigen land.”
Hoe kwamen jullie in contact met ROM InWest?
“Samenwerking is cruciaal om te bereiken wat wij willen: verbinding energie en landbouw, en daarmee systeeminnovatie. Daarom gingen we op zoek naar financiering en uitbreiding van ons netwerk. Meerdere mensen uit ons netwerk adviseerden ons om contact op te nemen met ROM InWest. Begin 2024 klopten we bij ze aan en sprak ik met Stef Mellema, een van hun senior business developers. Hij helpt ons sindsdien op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door ons te koppelen aan de meest vooruitstrevende boeren in zijn netwerk om onze ideeën en plannen een-op-een met hen te kunnen bespreken. Maar ook zijn uitstekende subsidieadvies is belangrijk voor ons. Als startup is het in deze vroege onderzoeksfase namelijk haast onmogelijk om privaat kapitaal aan te trekken, waardoor je sterk afhankelijk bent van subsidies. Tenslotte wees Stef ons ook op het Business Innovation Program Food (BIPF), waarin hij zelf ook als coach actief is.”
Waarom besloten jullie aan het BIPF mee te doen, en wat leverde het op?
“Stef legde uit dat het programma ons een unieke kans bood om onze grootste uitdagingen aan te pakken. Vooral om beter te begrijpen wie onze klant is. Dat heeft het programma zeker waargemaakt. We weten nu waar melkveehouders hun informatie vandaan halen, welke problemen ze ervaren en wat hun wantrouwen wekt. Zelfs nuances, zoals het verschil tussen het stikstof- en mestprobleem, zijn voor ons nu kraakhelder. Hierdoor kunnen we onze oplossing perfect afstemmen op hun behoeften en inspelen op hun voortdurend veranderende situatie. Dit helpt Flexiliser om consistent door te groeien. Wij zijn zo nu en dan doorgezaagd, maar betere ondernemers geworden.”
Waarom zou je andere ondernemers aanraden om mee te doen met BIPF?
“Omdat je er een betere ondernemer van wordt. Het BIPF biedt startups en mkb-bedrijven met nieuwe ideeën kansen om veel te leren en hun oplossing aan te scherpen voor hun markt en eerste doelgroep. Belangrijk daarbij is dat je conceptueel kunt denken, bereid bent om je overtuigingen los te laten en open staat voor informatie uit de markt en de adviezen van trainers en experts. Omdat wij het programma met die instelling ingingen, weten we nu precies welke stappen we moeten zetten.”
Waar staan jullie nu en wat zijn jullie plannen met Flexiliser?
“Samen met TNO, Adverio Waste Systems en een melkveehouder zijn we bezig met het ontwerpen en bouwen van een installatie voor mestaanzuring. Zodra die operationeel is, kunnen we voor het eerst aantonen dat onze oplossing zowel economisch als technisch haalbaar is. Binnen één tot twee jaar wil Flexiliser hiermee boeren helpen bij het oplossen van hun mestprobleem. Ons ideaal voor de lange termijn is dat mest dankzij onze oplossing geen probleem meer is en alle afvalstromen optimaal worden hergebruikt.”
Meer informatie over het BIPF
Meer weten over BIPF en hoe het acceleratorprogramma jouw bedrijf verder helpt? We organiseren vier keer per jaar een programma. Kijk voor meer informatie op https://rominwest.nl/programma/business-innovation-program-food-bipf/.