15 mei 2024

Hoe Fabafull met plantaardige tussendoortjes de zorg bedient én de eiwittransitie ‘voedt’

fabaful
Interview

ROM InWest ziet brood in Fabafull en helpt hen met innoveren. Want ze spelen in op de groeiende vraag naar eiwitrijke voeding in de zorg en tegelijkertijd de eiwittransitie versnellen. Fabaful maakt smaakvolle tussendoortjes van plantaardig eiwit. Hiermee slaat oprichter Roland Tabor twee duurzame vliegen in één klap. Hoe kwam hij op het idee van deze oplossing? En waarom mikte hij juist met dit ogenschijnlijke ‘comfort food’ op de zorg?

Fabafull is één van de deelnemende bedrijven aan de achtste editie van het Business Innovation Program Food (BIPF), een programma speciaal voor innovatieve (agri)food-ondernemers. Roland is enthousiast over de begeleiding die hij krijgt van Stef Mellema, business developer bij ROM InWest. “Het BIPF helpt ons om uit de dagelijkse realiteit te stappen en weer scherp te zien welk probleem we nu eigenlijk aan het oplossen zijn – en voor wie. Dankzij het sparren met Stef over venture building en financieringen en al zijn kennis daarvan, maken we beter onderbouwde strategische keuzes. Bij nieuwe doelgroepen zoals zorginstellingen en thuiswonenden kloppen we bijvoorbeeld niet gelijk op de deur, maar zoeken we eerst goed uit wat ze precies nodig hebben. De conclusie is vaak dat we eerst ons productportfolio en onze dienstverlening moeten aanpassen om ze op maat te bedienen. Het vele sparren met andere ondernemers – een groot onderdeel van het BIPF – geeft me veel nieuwe inspiratie.”

Vegan bakkerij

Dat duurzame producten voor consumenten al langer de aandacht hadden van Roland, blijkt als hij vertelt over de oorsprong van zijn idee achter Fabafull. “Ik zat vol in de ontwikkeling van budget-zonnepanelen in Rwanda, toen dat project door corona in 2020 in elkaar zakte en uiteindelijke helemaal stopte. Zoekend naar een nieuw duurzaam concept dichterbij keek ik naar mijn compagnon Rob van Erven, die een jaar eerder compleet was omgegaan naar vegan met zijn bakkerij in comfort food. Het succes daarvan liet mij zien hoe je de eiwittransitie op een makkelijke manier kunt versnellen. We besloten samen om soortgelijk producten te gaan ontwikkelen, maar dan met een meer functionele toepassing en meer maatschappelijke impact.”

Window of opportunity

Het idee voor de ‘grondstof’ voor zijn producten kreeg Roland door de projectaanvraag Beanmeup! van EFRO, een fonds voor regionale ontwikkeling gericht op een betere teelt van veldbonen (het vergeten zusje van de tuinboon) als alternatieve plantaardige eiwitbron voor menselijke consumptie. “Rob maakte zijn producten al van kikkererwten, dus in die veldboon – met een eiwitgehalte van maar liefst 30% – zag ik een geweldige kans om lekkere eiwitrijke producten te ontwikkelen. Zo was daar ineens een window of opportunity voor mijn idee: ik had extra financiering, een duurzame eiwitgrondstof én een zakenpartner met een faciliteiten om ook daadwerkelijk vegan producten te maken.”

Eiwitrijke muffins in de bakkerij

Na het nodige experimenteren met varianten en smaken legde Roland bij wijze van verkennend marktonderzoek vegan muffins in een bakkerij om de hoek en pitchte een muffin-variant in het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen. “Overal sloegen mijn producten aan, maar om verschillende redenen besloot ik me op ziekenhuizen te richten. Allereerst moet je voor horecazaken op veel meer locaties kleinere hoeveelheden leveren. Ziekenhuizen vragen beduidend grotere volumes, waardoor je sneller kunt gaan opschalen. Ziekenhuizen zijn ook bepalend en leidend voor transities in de zorg, bijvoorbeeld de groeiende aandacht voor gezonde voeding. En laat dát nou net zijn waar ik met Fabafull op in wil spelen.”

Focus op ziekenhuizen

Roland vertelt over het groeiende besef in de zorg dat voeding cruciaal is voor een goede gezondheid, van preventie tot herstel en van jonge kinderen tot bejaarden. Specifieker erkennen steeds meer artsen dat een eiwitrijk dieet in combinatie met beweging helpt om patiënten gezond te houden. Roland: “In het kielzog van het Radboud – dat een van de koplopers is in dit soort trends – zie je steeds meer ziekenhuizen overschakelen van de klassieke drie maaltijden per dag naar zes eiwitrijkere eetmomenten. Onderzoek laat zien dat patiënten een ziekenhuisopname met zo’n voedingspatroon als prettiger ervaren en dat het bijdraagt aan het revalideren na een operatie. Eiwitrijkere voeding verbetert ook de kwaliteit van leven voor met name ouderen, omdat die daarmee langer in goede gezondheid thuis kunnen wonen. Dat drukt ook weer de totale zorgkosten voor onze maatschappij.”

Partymuffins op Lowlands

De producten van Fabafull  – een mix muffins, cakes en brownies – zijn inmiddels zo’n twee jaar verkrijgbaar, vooral in ziekenhuizen. Zowel particulieren als zakelijke klanten kunnen de producten online bestellen. Roland is trots op het succes tot dusverre, maar zou graag nog een langer houdbare varianten ontwikkelen in aanvulling op de vriesverse – en dus relatief kostbare – producten die hij nu aanbiedt. Groeikansen ziet hij ook nog volop. “In de zorg is nog volop potentieel voor ons product. Naast ziekenhuizen gaan we binnenkort ook aan zorginstellingen leveren. Op termijn zou ik graag ook toegesneden assortimenten aanbieden binnen de sport, horeca, defensie en onderwijs – die laatste vooral met het oog op gezondere schoolkantines. Misschien vind je ons zelfs wel ooit op Lowlands terug met partymuffins. Dat zou mooi passen bij ons kleurrijke, vrolijke product en in lijn zijn met mijn missie om van de eiwittransitie een toegankelijk feestje te maken.”

Eiwittekorten onder ouderen

Dat ondervoeding door eiwittekort van ouderen en kwetsbaren een groeiend probleem is, blijkt uit harde cijfers. Van de thuiswonende ouderen is 12% ondervoed en van degenen die gebruik maken van thuiszorg is dat zelfs 35%. Van patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen voor behandeling heeft tot 38% verschijnselen van ondervoeding. Ondervoede ouderen kunnen gewicht verliezen door een ziekte of operatie, of door afname van eetlust, sociaal isolement, armoede en ziekte.

Stef Mellema
Business Developer

Voedseltransitie

Naar een duurzamer en gezonder voedselsysteem

Laat je
inspireren

19 december 2024

Eerlijke handel en duurzame productie in sieraden: A Beautiful Story doet het

Interview
In 2006 pakte Cathelijne Lania haar koffers, zegde haar baan bij een Nederlandse corporate op, en vertrok naar Nepal. Daar...
3 december 2024

VanHier: “We denken en beslissen nu veel meer op basis van gevalideerde conclusies”

Interview
Zorgen voor de aarde en elkaar kan alleen als we ook goed zorgen voor de bodem en de grondstoffen die...
29 november 2024

LSH Capital Match 2024: hét matchmaking-event in de life sciences & health-sector

Nieuws
Op 28 november 2024 vond in het Health & Innovation District in Amsterdam het jaarlijkse LSH Capital Match plaats, hét...
7 november 2024

Noord-Holland bruist van innovatie: 29 genomineerden voor KVK Innovatie Top 100

Het is geen verrassing voor ons: Noord-Holland is een broedplaats voor innovatie! Met maar liefst 29 genomineerden voor de KVK...
25 oktober 2024

“Meer ondernemerschap binnen Life Sciences & Health is harde noodzaak”

Interview
Net als in heel Nederland groeit de druk op de Noord-Hollandse zorg in rap tempo. Wat heeft deze sector nodig...
22 oktober 2024

Yoni: “Dankzij ROM InWest kunnen we nog meer mensen met ons verhaal bereiken” 

Interview
Met een duurzamer alternatief voor standaard menstruatieproducten én educatie werkt het in Amsterdam opgerichte Yoni sinds 2015 aan het destigmatiseren...
22 oktober 2024

Swipeguide: gebruik COL maakte onstuimige groei na corona mogelijk

Nieuws
SwipeGuide maakt digitale handleidingen voor fabrieken ter vervanging van papieren werkinstructies. Het Amsterdamse bedrijf dat in 2015 is opgericht heeft...
17 oktober 2024

ROM InWest investeert in Confocal.nl voor groei in live-cell microscopie

Nieuws
ROM InWest investeert samen met Nascent Ventures 5 miljoen euro in de Amsterdamse producent van microscopen Confocal.nl. De technologie van...

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, verhalen, relevante evenementen en meer. 

Ben jij ook een gamechanger?