Fabafull is één van de deelnemende bedrijven aan de achtste editie van het Business Innovation Program Food (BIPF), een programma speciaal voor innovatieve (agri)food-ondernemers. Roland is enthousiast over de begeleiding die hij krijgt van Stef Mellema, business developer bij ROM InWest. “Het BIPF helpt ons om uit de dagelijkse realiteit te stappen en weer scherp te zien welk probleem we nu eigenlijk aan het oplossen zijn – en voor wie. Dankzij het sparren met Stef over venture building en financieringen en al zijn kennis daarvan, maken we beter onderbouwde strategische keuzes. Bij nieuwe doelgroepen zoals zorginstellingen en thuiswonenden kloppen we bijvoorbeeld niet gelijk op de deur, maar zoeken we eerst goed uit wat ze precies nodig hebben. De conclusie is vaak dat we eerst ons productportfolio en onze dienstverlening moeten aanpassen om ze op maat te bedienen. Het vele sparren met andere ondernemers – een groot onderdeel van het BIPF – geeft me veel nieuwe inspiratie.”
Vegan bakkerij
Dat duurzame producten voor consumenten al langer de aandacht hadden van Roland, blijkt als hij vertelt over de oorsprong van zijn idee achter Fabafull. “Ik zat vol in de ontwikkeling van budget-zonnepanelen in Rwanda, toen dat project door corona in 2020 in elkaar zakte en uiteindelijke helemaal stopte. Zoekend naar een nieuw duurzaam concept dichterbij keek ik naar mijn compagnon Rob van Erven, die een jaar eerder compleet was omgegaan naar vegan met zijn bakkerij in comfort food. Het succes daarvan liet mij zien hoe je de eiwittransitie op een makkelijke manier kunt versnellen. We besloten samen om soortgelijk producten te gaan ontwikkelen, maar dan met een meer functionele toepassing en meer maatschappelijke impact.”
Window of opportunity
Het idee voor de ‘grondstof’ voor zijn producten kreeg Roland door de projectaanvraag Beanmeup! van EFRO, een fonds voor regionale ontwikkeling gericht op een betere teelt van veldbonen (het vergeten zusje van de tuinboon) als alternatieve plantaardige eiwitbron voor menselijke consumptie. “Rob maakte zijn producten al van kikkererwten, dus in die veldboon – met een eiwitgehalte van maar liefst 30% – zag ik een geweldige kans om lekkere eiwitrijke producten te ontwikkelen. Zo was daar ineens een window of opportunity voor mijn idee: ik had extra financiering, een duurzame eiwitgrondstof én een zakenpartner met een faciliteiten om ook daadwerkelijk vegan producten te maken.”
Eiwitrijke muffins in de bakkerij
Na het nodige experimenteren met varianten en smaken legde Roland bij wijze van verkennend marktonderzoek vegan muffins in een bakkerij om de hoek en pitchte een muffin-variant in het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen. “Overal sloegen mijn producten aan, maar om verschillende redenen besloot ik me op ziekenhuizen te richten. Allereerst moet je voor horecazaken op veel meer locaties kleinere hoeveelheden leveren. Ziekenhuizen vragen beduidend grotere volumes, waardoor je sneller kunt gaan opschalen. Ziekenhuizen zijn ook bepalend en leidend voor transities in de zorg, bijvoorbeeld de groeiende aandacht voor gezonde voeding. En laat dát nou net zijn waar ik met Fabafull op in wil spelen.”
Focus op ziekenhuizen
Roland vertelt over het groeiende besef in de zorg dat voeding cruciaal is voor een goede gezondheid, van preventie tot herstel en van jonge kinderen tot bejaarden. Specifieker erkennen steeds meer artsen dat een eiwitrijk dieet in combinatie met beweging helpt om patiënten gezond te houden. Roland: “In het kielzog van het Radboud – dat een van de koplopers is in dit soort trends – zie je steeds meer ziekenhuizen overschakelen van de klassieke drie maaltijden per dag naar zes eiwitrijkere eetmomenten. Onderzoek laat zien dat patiënten een ziekenhuisopname met zo’n voedingspatroon als prettiger ervaren en dat het bijdraagt aan het revalideren na een operatie. Eiwitrijkere voeding verbetert ook de kwaliteit van leven voor met name ouderen, omdat die daarmee langer in goede gezondheid thuis kunnen wonen. Dat drukt ook weer de totale zorgkosten voor onze maatschappij.”
Partymuffins op Lowlands
De producten van Fabafull – een mix muffins, cakes en brownies – zijn inmiddels zo’n twee jaar verkrijgbaar, vooral in ziekenhuizen. Zowel particulieren als zakelijke klanten kunnen de producten online bestellen. Roland is trots op het succes tot dusverre, maar zou graag nog een langer houdbare varianten ontwikkelen in aanvulling op de vriesverse – en dus relatief kostbare – producten die hij nu aanbiedt. Groeikansen ziet hij ook nog volop. “In de zorg is nog volop potentieel voor ons product. Naast ziekenhuizen gaan we binnenkort ook aan zorginstellingen leveren. Op termijn zou ik graag ook toegesneden assortimenten aanbieden binnen de sport, horeca, defensie en onderwijs – die laatste vooral met het oog op gezondere schoolkantines. Misschien vind je ons zelfs wel ooit op Lowlands terug met partymuffins. Dat zou mooi passen bij ons kleurrijke, vrolijke product en in lijn zijn met mijn missie om van de eiwittransitie een toegankelijk feestje te maken.”
Eiwittekorten onder ouderen
Dat ondervoeding door eiwittekort van ouderen en kwetsbaren een groeiend probleem is, blijkt uit harde cijfers. Van de thuiswonende ouderen is 12% ondervoed en van degenen die gebruik maken van thuiszorg is dat zelfs 35%. Van patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen voor behandeling heeft tot 38% verschijnselen van ondervoeding. Ondervoede ouderen kunnen gewicht verliezen door een ziekte of operatie, of door afname van eetlust, sociaal isolement, armoede en ziekte.