De voedselketen kan niet alleen duurzamer aan het begin, maar ook aan het einde. Bijvoorbeeld met de innovatieve composter die het jonge Noord-Hollandse bedrijf Mago Bio Solutions ontwikkelt. Onder begeleiding van ROM InWest draait de start-up momenteel mee in het Business Innovation Program Food.
In de wekelijkse modules van het Business Innovation Program Food (vier fysiek, zes online) leren start-ups en gevestigde mkb-bedrijven om hun duurzame businessplan op te schalen. Op deze manier hopen zij een krachtige bijdrage te leveren aan de voedseltransitie en de voedselketen in Nederland slimmer en duurzamer te maken. Het programma is een initiatief van negen regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROMs) en een vijftal partners: Foodvalley NL, Gritd, Invest-NL, Rabobank en de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.
Compost en elektriciteit
Elke ROM selecteert uit de eigen regio een bedrijf of idee voor het Business Innovation Program Food, en begeleidt het gedurende de tien weken dat het traject loopt. Stef Mellema, business developer bij ROM InWest: “Een groot deel van het organische afval komt bij het restafval terecht en wordt vervolgens verbrand. Daar zijn allerlei oplossingen voor, maar die kosten vaak veel energie. De eComposter die Mago Bio Solutions ontwikkelt produceert niet alleen compost uit gfte-afval, maar ook schone energie. Zo draagt hun oplossing bij aan de energietransitie.”
Over het BIPF
Het Business Innovation Program Food wordt twee keer per jaar georganiseerd en is gratis voor de deelnemers. Het is een intensief programma met een sterke focus op het prioriteren van aandacht, tijd en geld in de opstartfase. Uiteindelijk moet het leiden tot een verdienmodel dat gebaseerd is op een vraag uit de markt.
De volgende editie begint in september 2023.
Meer informatie vind je op: Businessinnovationprogramfood.nl