October 5, 2022

New growth capital for 'temporary ownership' company BIYU

BEYOND
News

BIYU B.V. heeft nieuw groeikapitaal opgehaald middels een investering van ROM InWest, de Rabo Innovatielening (Rabobank) en een crowdfunding campagne op Seedrs.

BIYU vervangt het eigendom van producten door toegang tot producten. Zo kan men ’tijdelijk eigenaar’ worden van producten voor doe-het-zelf, het geven van (kinder)feestjes, tuinieren, verhuizen, schoonmaken, koken en ook beauty en wellness. Zo bouwt de Amsterdamse startup aan de nieuwe deeleconomie, die gedreven wordt door Millennials en Generation Z.

Urban Impact Ventures, Arket Ventures en verschillende internationale angel investors investeerden al eerder mee aan deze financieringsronde. Met het nieuwe groeikapitaal opent BIYU volgende maand een nieuwe hub op de Overtoom in Amsterdam. Ook breidt het bedrijf dit jaar uit naar Utrecht en opent BIYU begin volgend jaar de derde vestiging in Nederland.

Gebruik maar geen bezit

BIYU lanceerde in 2021 haar product toegangsplatform in Amsterdam. Het platform biedt toegang tot hoogwaardige producten van toonaangevende merken op een ‘pay-per-use’ basis of biedt tegen een vast maandelijks bedrag toegang tot haar hele assortiment. Zo heeft BIYU samenwerkingen met merken als Festool (gereedschap), STIHL (tuingereedschap) en Kärcher (hogedrukreinigers). Het doel is om mee te bouwen aan een circulaire toekomst, waarin mensen toegang krijgen tot producten die ze af en toe nodig hebben, zonder noodzaak om deze zelf te kopen.

Tijdelijk eigendom

“Wij zien een circulaire toekomst voor ons, waarin je alleen iets bezit wanneer je het nodig hebt en waar niets verloren gaat”, aldus Martijn Tjho, medeoprichter van BIYU. “Met producten van merken zoals Festool, STIHL, Makita, JBL, Pioneer, Kärcher en vele andere toonaangevende fabrikanten, richten wij ons op het creëren van een gesloten kringloop. In een tijd waarin het leven extreem duur is en ons koopgedrag de aarde enorm belast, biedt ons platform een praktische oplossing om duurzamer en goedkoper te gaan leven. Zonder dat er op onze moderne levensstijl ingeleverd hoeft te worden. Een win-win voor onze planeet en onze klanten”

Het ’tijdelijk eigendom’ biedt BIYU aan via een online platform en de fysieke BIYU-Hubs. Producten worden aan huis gebracht en opgehaald, of kunnen bij een Hub afgehaald en teruggebracht worden.

Medeoprichter Frans Biegstraaten van BIYU voegt hieraan toe: “Onze onderneming is ontworpen rondom circulariteit en heeft grote aantrekkingskracht op Millennials en Generation Z. Die willen geen spullen meer bezitten, maar gebruiken. Wij bieden toegang tot premium producten van topmerken. Het zorgt naast optimaal gebruik en recycling van producten ook voor het verminderen van de behoefte aan goedkope inferieure producten.”

Internationale BIYU gemeenschap

BIYU zet de groeifinanciering in om in 2023 tien nieuwe BIYU-hubs in Nederland te openen. Met een bredere internationale uitrol daarna, om te beginnen in Duitsland. De onderneming bouwt hiermee aan een wereldwijde gemeenschap van duurzame doeners.

Investeerders

BIYU maakt bezit overbodig en stelt circulariteit en duurzaamheid centraal. Met deze boodschap heeft het bedrijf nieuw groeikapitaal naar zich toe weten te trekken van financiers die een duurzamere toekomst willen realiseren.

Marc Postma, Sr. Investment Manager ROM InWest Transitiefonds; “Vanuit het ROM InWest Transitiefonds investeren we in bedrijven die bijdragen aan de energietransitie en het realiseren van een circulaire economie. Bij circulaire economie gaan de gedachten vaak vooral uit naar hergebruik en recycling. Beide zijn van groot belang voor circulair gebruik van grondstoffen, maar in sommige gevallen kan een nog grotere bijdrage aan circulariteit worden gerealiseerd door het primaire gebruik van deze grondstoffen te verminderen of zelfs te voorkomen. Het delen van producten door ‘tijdelijk eigendom’ zoals BIYU dit mogelijk maakt, is hiervan een perfect voorbeeld, wat wij vanuit het Transitiefonds graag ondersteunen.”

Cedric Dundas, Rabobank: “Als bank helpen we graag innovatieve startende bedrijven met funding om hun plannen te realiseren. Dat is in de vroege fase zeker niet altijd even makkelijk. De Rabo Innovatielening helpt daar vaak bij. Daarbij is het wel van belang dat partijen kunnen laten zien dat hun product bijdraagt aan verduurzaming, en/of digitalisering, en/of vitalisering van de maatschappij. Als bank werden we dan ook meteen enthousiast van de plannen die Frans en Martijn met het platform BIYU hebben. Own less, do more! Wat ons betreft een mooie slogan waarmee een toekomstige deelcultuur nog verder wordt gestimuleerd.”

Over BIYU

BIYU, opgericht door Martijn Tjho en Frans Biegstraaten, is een productlidmaatschapsplatform dat consumenten toegang geeft tot producten die ze af en toe nodig hebben. Het bedrijf heeft een essentiële circulaire infrastructuur gebouwd voor de meest handige en snelste ‘last-mile’ oplossing voor producten tot nu toe. Afhankelijk van het tijdstip van bestelling zorgt BIYU dat haar klanten het gewenste product binnen twee uur in handen hebben. Dat betekent een disruptie van de traditionele verhuurmarkt. BIYU-klanten hebben toegang tot meer dan 400 producten in een continu groeiende productcatalogus. Sinds de lancering in Amsterdam in 2021 groeide het platform snel. BIYU bedient inmiddels honderden enthousiaste klanten.

Over de Rabo Innovatielening

De Rabo Innovatielening is een initiatief van Innovatie Fonds Rabobank. De Rabo Innovatielening is bedoeld voor bv’s die (nog) niet in aanmerking komen voor een bancaire lening omdat er nog geen bewezen resultaten zijn en/of geen cash flow is. Er zijn met andere woorden nog geen betalende klanten en alleen maar (aanloop)kosten. Klanten moeten voldoen aan de criteria en voorwaarden die specifiek voor de Rabo Innovatielening gelden.

In deze vroege levensfase gaat het om het financieren van voorbereidende activiteiten dan wel de opstart van de activiteiten voor je bv. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een ontwerp of een andere vorm van productontwikkeling, het regelen van intellectuele eigendomsrechten, uitvoeren van marktonderzoek of het vinden van partners voor distributie.

Van links naar rechts: Kostas Mamalingkas (ROM InWest), Frans Biegstraaten (BIYU), Martijn Tho (BIYU), Janet Nieboer (ROM InWest), Gijs Schot (ROM InWest), Marc Postma (ROM InWest)

Birgitta Kramer
Birgitta Kramer
Senior Business Developer
Isabel van Nesselrooij
Fund Manager Transition Fund
Gamechanger

BIYU, Tackling overproduction of stuff through access instead of ownership.

Meer over BIYU

Circular transition

From a linear to a circular economy

Digital transition

Smart systems for society

Get
inspired

December 19, 2024

Fair trade and sustainable production in jewelry: A Beautiful Story does it

Interview
In 2006, Cathelijne Lania packed her bags, quit her job at a Dutch corporate, and left for Nepal. There...
December 3, 2024

VanHier: “We now think and decide much more on the basis of validated conclusions”

Interview
Caring for the earth and each other is only possible if we also take good care of the soil and the raw materials that...
November 29, 2024

LSH Capital Match 2024: the matchmaking event in the life sciences & health sector

News
On November 28, 2024, the annual LSH Capital Match took place in the Health & Innovation District in Amsterdam, the...
November 7, 2024

North Holland is buzzing with innovation: 29 nominees for KVK Innovation Top 100

It comes as no surprise to us: North Holland is a breeding ground for innovation! With no less than 29 nominees for the KVK...
25 October 2024

“More entrepreneurship within Life Sciences & Health is an urgent necessity”

Interview
As in the rest of the Netherlands, the pressure on North Holland healthcare is growing rapidly. What does this sector need...
22 October 2024

Yoni: “Thanks to ROM InWest we can reach even more people with our story” 

Interview
With a more sustainable alternative to standard menstrual products and education, Yoni, founded in Amsterdam, has been working to destigmatize menstruation since 2015...
22 October 2024

Swipeguide: COL use enabled rapid growth after corona

News
SwipeGuide creates digital manuals for factories to replace paper work instructions. The Amsterdam-based company, founded in 2015, has...
October 17, 2024

ROM InWest invests in Confocal.nl for growth in live-cell microscopy

News
ROM InWest is investing 5 million euros in Amsterdam-based microscope manufacturer Confocal.nl together with Nascent Ventures. The technology of...

Stay tuned

Subscribe to our newsletter and stay up to date with news, stories, relevant events and more.