“Pas als iedereen in Nederland een energieneutrale woning heeft, is onze missie geslaagd”

“Wat wordt mijn bijdrage aan een betere wereld?”, vroeg Rense van Dijk (48) zichzelf hardop af na jarenlang in de vliegtuigbouw te hebben gewerkt. Gegrepen door de energietransitie werkte hij vervolgens bij diverse grote en kleine energieleveranciers en -coöperaties. In 2018 richtte hij Woon Duurzaam op, een platform voor woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen. Vier jaar later kreeg het bedrijf financiering van ROM InWest. Hoe hielp dat bij de ontwikkeling en waar staat het bedrijf op dit moment? 

Dat woningverduurzaming een ware zoektocht kan zijn, ontdekte Van Dijk ooit hoogstpersoonlijk toen hij in Utrecht zijn woning renoveerde. “Zoekend naar verduurzamingsoplossingen in de markt kwam ik uit bij talrijke partijen en bijna net zoveel – veelal tegenstrijdige – analyses, adviezen en kostenplaatjes,” blikt hij terug. “Sommige bedrijven wilden me niet eens helpen. Op den duur had ik geen idee meer wat wijsheid was. Dit probleem moeten veel meer mensen hebben, bedacht ik. Zo ontstond mijn idee voor een platform dat integraal naar woningverduurzaming kijkt en daarbij van A tot Z kan ondersteunen.” 

Verduurzaming op maat
Met Woon Duurzaam biedt Van Dijk nu precies wat hij zelf destijds zo nodig miste. Het bedrijf helpt particuliere huiseigenaren bij de verduurzaming van hun woning met alle mogelijke middelen en van advies tot oplevering. “Of het nu gaat om isolatie, ventilatie, airconditioning of om energieopwekking en -opslag gaat: onze experts kennen de mogelijkheden en leveren altijd advies op maat. Met dat advies kun je als particulier slimme keuzes maken voor technieken zoals een inductiekookplaat, warmtepomp, zonnepanelen en andere systemen – waarna wij ook de installatie kunnen regelen. We richten ons vooral op woningen van na 1930, want die zijn redelijk goed te verduurzamen met standaard pakketten aan verduurzamingsmaatregelen. Voor oudere woningen werken we meestal met aannemers samen.” 

“Automatisering cruciaal voor onze groei”
Woon Duurzaam was al aardig op weg en kreeg wekelijks opdrachten toen Van Dijk in 2022 over ROM InWest hoorde. “We werkten op dat moment nog puur op basis van persoonlijk advies met tekstbestanden; een extreem klantgericht maar ook arbeidsintensief model”, vertelt Van Dijk. “Overgaan op geautomatiseerd adviezen – op basis van online scans – was de enige manier om onze dienstverlening op te schalen en zo meer impact te maken. ROM InWest ging niet over één nacht ijs, maar uiteindelijk kwam de investering vrij vlot rond. Ons business model draagt duidelijk bij aan de energietransitie en het klimaat.”  

Developers, werkvoorbereiders en monteurs
Van een kleine start-up groeide Woon Duurzaam uit tot een stevige scale-up. “De personele groei zat hem vooral in developers, die we nodig hebben voor het onderhouden van ons platform inclusief de scans en modules die we daar aanbieden,” aldus Van Dijk. “Ook hebben we meer monteurs en werkvoorbereiders in dienst voor de installatie van warmtepompen. Voor overige installaties werken we altijd samen met gespecialiseerde partners. Ik heb nog steeds regelmatig contact met ROM InWest. Naast wekelijks informeel overleg benader ik ze soms voor strategisch en financieel advies, of voor een vraag aan hun netwerk. Het contact is altijd prettig. Ze zijn écht betrokken en bouwen mee aan een succesvolle onderneming. Zelfs de CEO kwam al eens langs om mee te denken.” 

Buffer aanhouden
Dat de markt op dit moment wat vast zit door de ongunstige rente en zwabberend overheidsbeleid omtrent verduurzaming, is voor Van Dijk geen reden tot paniek. “Ook deze fase gaat weer over en het is duidelijk dat we maar één kant op kunnen: die van verduurzaming. Ons platform draagt daar aan bij. Hierbij helpt het dat onze gezonde financiën rust geven. Dat is ook mijn tip aan andere startups: zorg als het éven kan dat je niet direct al je financiering opmaakt, maar ook deels als een buffer gebruikt. Je weet nooit wat voor tegenslagen je krijgt en of het later nog eens lukt om financiering te krijgen.” 

Woon Duurzaam Academy
Gevraagd naar zijn doelen voor het komende jaar vertelt Van Dijk dat vooral de Woon Duurzaam Academy meer gestalte moet krijgen. De opleiding voor warmtepompmonteurs specifiek voor de installatie van volledig elektrische pompen in bestaande woningen, zag in het voorjaar van 2023 het levenslicht. “De eerste lichting monteurs is opgeleid, maar dat ging nog allemaal heel klein en praktisch. Het moet nu zo snel mogelijk een grotere online cursus worden. Als meer zijinstromers soepel de overstap kunnen maken en als monteur aan het werk kunnen, bereiken we sneller dat iedereen in Nederland een energieneutrale woning heeft. Pas dán is onze missie geslaagd.” 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gerelateerde items

chuck works
       Nieuws
21 mei 2024

Databeveiliging 2.0: hoe Chunk Works slimmer groeit met persoonlijke begeleiding van ROM InWest

‘Datagevoelige’ organisaties kijken met angst en beven naar de snelle opkomst van quantum computers, waarmee hacken kinderspel wordt. Het jonge techbedrijf Chunk Works – opgericht...
       Nieuws
15 mei 2024

Hoe Fabafull met plantaardige tussendoortjes de zorg bedient én de eiwittransitie ‘voedt’

Inspelen op de groeiende vraag naar eiwitrijke voeding in de zorg en tegelijkertijd de eiwittransitie versnellen: met Fabafull, een smaakvol tussendoortje gemaakt van plantaardig eiwit,...
       Nieuws
07 mei 2024

Acceleratieprogramma Toekomstig bouwen: voor startups die blijvend willen groeien

Start-up in biobased of circulaire bouwsector? Betrokken bij datagedreven infrastructuurbeheer en -onderhoud? Schrijf je voor 15 december in voor het acceleratieprogramma Toekomstbestendig Bouwen!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief