Merqato: minder verspilling door betere voorspelling vraag en aanbod 

Merqato maakt de voedselwaardeketen duurzamer door slim gebruik van data. Met voorspellende analyses op basis van allerlei soorten data zorgt het platform ervoor dat fruit- en groentecoöperaties beter inzicht hebben in de leveringen van hun leden en de vraag van klanten. Doel is de supply chain van coöperaties efficiënter maken en daarmee verspilling en verlies van groente en fruit te verminderen. Het platform is in 2023 opgericht door Jan-Willem Snoeker, Claire Bénard en Thomas Beelaerts. 

Jan-Willem: “We hebben elkaar ontmoet via Antler, een venture capitalist die gedreven, ondernemende mensen met innovatieve ideeën bij elkaar brengt. We wilden eerst een soort B2B-marktplaats opzetten waar aanbieders van bijvoorbeeld producten zoals groente en fruit hun overschot konden afzetten. Op basis van meer dan 60 interviews in de voedselketen bleek dat het opzetten van een dergelijke marktplaats iets te hoog gegrepen was. Juist omdat dit soort bederfelijke producten zo beperkt houdbaar zijn en het daardoor noodzakelijk is om precies op tijd vraag en aanbod te matchen.” 

Verspilling vóór zijn 

“We zijn toen gaan nadenken over de achterliggende reden voor verspilling en verlies. In veel gevallen bleek dit te komen door een gebrek aan transparantie in vraag en aanbod. Ter illustratie: stel een coöperatie verwacht 100.000 aardbeien op dag X, maar krijgt er die dag 150.000 van de verschillende coöperatieleden. Die 50.000 extra zijn dan veel moeilijker af te zetten door marketing en sales van die coöperatie. Met onze software kunnen we echter al 4 weken van tevoren voorspellen dat de coöperatieleden op dag X 150.000 aardbeien aanbieden. Dat geeft marketing en sales weer de tijd om ook voor die 50.000 extra een afzetmarkt te vinden. Dat levert de telers en coöperaties niet alleen een betere prijs op, maar zorgt ook voor minder weggegooide aardbeien.” Voor haar activiteiten heeft Merqato een voucher gekregen van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling 

Volledige supply chain betrekken 

“Onze focus ligt nu op het voorspellen samen met coöperaties op basis van AI zodat die voorspellingen steeds beter worden. We gebruiken hiervoor naast de bedrijfsdata ook externe databronnen waaronder historische en toekomstige weersvoorspellingen. Wij werken nu met verschillende partners om het product te ontwikkelen. Een volgende stap is uitbreiden in Europa. Daarnaast hebben wij ideeën hoe wij andere partijen in de food supply chain met onze data kunnen helpen duurzamer en efficiënter te worden. Denk aan logistieke bedrijven. Want als we vier weken van tevoren precies weten welk groente- en fruitaanbod er op dag X is, dan kun je daarvoor bijvoorbeeld ook alvast het aantal benodigde vrachtwagens regelen. En ook dat maakt de hele voedselwaardeketen weer een stukje duurzamer.” 

 

Deelname Business Innovation Program Food (BIPF)   

Merqato is een van de bedrijven die ondersteund worden door ROM InWest met een MIT-subsidie. Als bedrijf dat de voedselketen duurzamer, slimmer en efficiënter maakt, nemen ze ook deel aan het Business Innovation Program Food(BIPF). Het BIPF, een samenwerkingsverband met ROM InWest, ondersteunt startups én bestaande MKB-bedrijven, die met hun idee een bijdrage willen leveren aan de voedseltransitie.  

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gerelateerde items

Circulair
       Nieuws
18 september 2023

C the Future met ROM InWest op 6 oktober: maak kans op gratis kaartjes!

Wil je weten waar jouw onderneming staat op het vlak van digitalisering, circulariteit en duurzaamheid? Kom op 6 oktober naar C the Future en ontdek waar de kansen van jouw onderneming liggen in de toekomst! Laat je inspireren door een uitgebreid programma met workshops, presentaties, talkshows en infosessies georganiseerd oor de innovatieve en circulaire MAAKers in de meer dan 30 units op het terrein.  
       Nieuws
14 september 2023

“Van Documentairemaker naar sapmaker”: hoe Kumasi drinks voedselverspilling tegengaat én armoede bestrijdt

VERSPILLINGSVRIJE WEEK - Cacao kennen we vooral als hoofdingrediënt van chocolade. Maar wist je dat de cacaovrucht naast bonen ook 50% vruchtvlees bevat? Dit gaat meestal verloren in het verwerkingsproces van chocolade. “ Zonde!", dachten ze bij Kumasi. “We ontwikkelden een frisdrank die voedselverspilling tegengaat én armoede bestrijdt”.
       Nieuws
13 september 2023

Slimme data beperkt verspilling bij gezonde foodautomaat tot minimum 

VERSPILLINGSVRIJE WEEK - Wat als je snel iets wilt eten, maar tóch gezond? Tot voor kort was je hiervoor aangewezen op snoepautomaten met vaak een assortiment van veelal ongezond voedsel. Zeker later op de avond in bijvoorbeeld een ziekenhuizen, kantoren of treinstations. Health Food Wall wil 24/7 verse, gezonde voeding aanbieden, juist op plekken waar dit aanbod zeer beperkt is. 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief