“Van Documentairemaker naar sapmaker”: hoe Kumasi drinks voedselverspilling tegengaat én armoede bestrijdt

Cacao kennen we vooral als hoofdingrediënt van chocolade. Maar wist je dat de cacaovrucht naast bonen ook 50% vruchtvlees bevat? Dit gaat meestal verloren in het verwerkingsproces van chocolade. “ Zonde!”, dachten ze bij Kumasi. “We ontwikkelden een frisdrank die voedselverspilling tegengaat én armoede bestrijdt”. We spraken Linda Klunder, co-founder van dit innovatieve Noord-Hollandse bedrijf met globale en maatschappelijke impact. 

Het begon allemaal met de documentaire van Lars Gierveld (co-founder) in 2018. Sinds 2000 is er veel te doen rond armoede en kinderarbeid in de cacao-industrie. Met de documentaire werd in kaart gebracht wat één van de grootste cacaoproducenten, Nestlé, sinds die tijd ondernomen had. Tijdens deze trip door West-Afrika proefde Lars voor het eerst de witte pulp van de cacaovrucht. Heerlijk, maar weinig waardevol voor de lokale boeren die alleen inkomsten konden genereren van de bonen. De helft van de vrucht wordt verspild. “Daarom is Kumasi ontstaan, van het vruchtvlees maken we sappen en frisdrank. Voor de lokale boeren betekent dit extra inkomsten”, vertelt Linda. 

Impactvolle flagship producten 

Op dit moment telt Kumasi twee flagship-producten, de sappi en de gassi. “Hiermee genereren we inkomsten. Ons doel is echter vooral om consumenten bewust te maken van de andere kant van de cacaovrucht. Met een blikje Kumasi voorkom je al gauw de verspilling van twee vruchten. We hebben ondertussen al meer dan 1,5  miljoen vruchten optimaal kunnen verwerken. De cacaoboeren worden hiervoor in verhouding betaald. Door de verkoop van dit vruchtvlees verdienen lokale telers zelfs tot 30% meer per kilo cacao”, aldus Linda. ”Verder willen we door het tonen van de productiemogelijkheden van de cacaovrucht grotere merken inspireren om zelf met de pulp aan de slag te gaan, bijvoorbeeld als vulling in chocolade”. 

Productontwikkeling in West-Afrika 

Voor de productontwikkeling is Kumasi zelf aanwezig in West-Afrika. Linda verhuisde hiervoor recent nog naar Ivoorkust. In het kader van voedselverspilling vindt Linda dat we ook kritisch moeten kijken naar wat er speelt aan het begin van de supply chain. “Hier gaat soms al 3  0-50% verloren omdat een product niet goed wordt opgeslagen of omdat we de mogelijkheden van een product niet kennen. Daarom is het cruciaal om op dit gebied te innoveren en te investeren in lokale start-ups.  Zelf willen we lokaal verder uitbreiden op de West-Afrikaanse markt om zo verder verspilling te verminderen en armoede tegen te gaan.” 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gerelateerde items

Circulair
       Nieuws
18 september 2023

C the Future met ROM InWest op 6 oktober: maak kans op gratis kaartjes!

Wil je weten waar jouw onderneming staat op het vlak van digitalisering, circulariteit en duurzaamheid? Kom op 6 oktober naar C the Future en ontdek waar de kansen van jouw onderneming liggen in de toekomst! Laat je inspireren door een uitgebreid programma met workshops, presentaties, talkshows en infosessies georganiseerd oor de innovatieve en circulaire MAAKers in de meer dan 30 units op het terrein.  
       Nieuws
13 september 2023

Slimme data beperkt verspilling bij gezonde foodautomaat tot minimum 

VERSPILLINGSVRIJE WEEK - Wat als je snel iets wilt eten, maar tóch gezond? Tot voor kort was je hiervoor aangewezen op snoepautomaten met vaak een assortiment van veelal ongezond voedsel. Zeker later op de avond in bijvoorbeeld een ziekenhuizen, kantoren of treinstations. Health Food Wall wil 24/7 verse, gezonde voeding aanbieden, juist op plekken waar dit aanbod zeer beperkt is. 
       Nieuws
12 september 2023

“Geen banaan gaat onnodig verloren”: Hoe Sunt voedselverspilling bestrijdt met bananenbrood 

VERSPILLINGSVRIJE WEEK - “Geen banaan onnodig verloren laten gaan." Dat is de missie van Sunt. De banaan is immers het meest verspilde fruit wereldwijd. Tijd voor een revolutie van dit iconische fruit dachten ze bij Sunt. Daarom startte ze in (2019) met de productie van het eerste kant-en-klaar bananenbrood in de supermarkt.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief